En lys dag for demokratiet

Lørdag skulle Kabuls kjente bokhandler Shah Muhammad Rais komme til Norge, men UDI trakk tilbake visumet hans. Her bokhandlerens egen skildring av det nylige valget i Afghanistan, en tekst skrevet bare for ukeavisa Ny Tid.

Kabul, Afghanistan. Et valg har et annet innhold i Afghanistan enn i Vesten. Det er 30 år siden landet sist hadde et parlament, og den demokratiske erfaring har de siste tre ti-årene vært forstyrret av krig og vold, afghanernes masseflukt til nabolandene, krigsherrenes utfoldelser, narkotika-mafiaens innflytelse på politikken, statens sammenbrudd i 1990-årene og Talibans rigide versjon av en islamsk stat.

Dette har gjort det vanskelig for afghanere å forstå betydningen av et valg. Dette har også vært en stor utfordring for de utenlandske støttespillerne til president Hamid Karzais overgangsregjering. Ifølge Bonn-avtalen fra 2001 skulle Afghanistan holde både president- og parlamentsvalg allerede i juni 2004. Etter meldinger fra velgerne, kandidatene, FN og internasjonale grupper ble valgene forskjøvet og atskilt av sikkerhetshensyn. Begge er nå avviklet med relativt lite vold, og afghanere flest i de store byene forstår nå noe av valgenes ABC.

Kvinnen i gult

Nasjonale og internasjonale NGO-er, media og FNs kontorer bevisstgjorde afghanerne. De holdt workshops og seminarer, trykket løpesedler og plakater, og sendte ekspert-team til avsidesliggende områder. På bakgrunn av fjorårets presidentvalg, som ble vunnet av Hamid Karzai (55,4 prosent), følte de fleste velgerne seg trygge da de nå skulle delta i parlamentsvalget. De forstod “hvordan stemme”, og de gjorde det uten frykt for at krigsherrene skulle finne ut hvem de stemte på og straffe dem.

Hele landet var oversvømt av plakater og annonser om de 5800 kandidatene, fra enkle forretningskort delt ut av håpefulle kandidater selv, til digitale trykk på 30 kvadratmeters størrelse. Afghanske velgere, som utenlandske journalister og valgobservatører, samlet på dette som andre samler på frimerker og spennende sigarettpakker.

En særskilt populær plakat var av den yngste kandidaten, en tenåringsjente fra Kabul, kjent som “Kvinnen i gult”. Plakaten med hennes dydsirede smil minnet mer om en Bollywoodannonse enn en politisk plakat.

Stjerneskinn over demokratiet

Mange afghanere og utlendinger har sittet klistret foran fjernsynets valgoppdateringer. Disse vedvarer ettersom det å telle opp millioner av stemmer fra alle deler av landet vil ta lang tid.

Her i Kabul ble valgdagen beskrevet som en rolig og ryddig prosess under en klar himmel. Selv om afghanske sikkerhetsstyrker og ISAFs fredsbevarende styrker satte opp kontrollposter rundt byen, og helikoptre kretset nær spente situasjoner, forløp dagen uten store opptrinn.

Flagg vaiet på armerte kjøretøy til demokratiske nasjoner som Norge, som hadde kommet for å trygge og støtte Afghanistan. De gjennomførte sin oppgave.

Ved nattens frambrudd skinte fullmånen og stjernene over en tilfreds følelse av at Afghanistan hadde tatt et stort steg, ikke bare mot demokratiske strukturer, men også mot demokratisk bevissthet.

Kommentarer