En liten revolusjon mot Berlusconi


Silvio Berlusconi er i trøbbel. Det har nemlig brutt ut en aldri så liten revolusjon i Italia.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2002-03-14

Foreløpig er det ikke svære greiene. Omtrent ett hundre tusen mennesker på gatene i Roma i begynnelsen av mars. Rundt 40.000 i Milano uka før der.

Men de nye “komiteene for likhet for loven” gror opp som paddehatter over hele halvøya. Italienerne danner kjeder rundt rettsbygningene i Roma og Milano. De protesterer mot det de oppfatter som et aggressivt angrep på rettsstaten Italia, fra en høyreside som går i autoritær, for ikke å si fascistisk, retning.

Det nye begrepet er girotondo. Det innebærer å slå ring om de institusjonene som er under angrep; en fysisk ring, bestående av mennesker som kommer og går. De revolusjonære-in-spe har fått følge av dem som sitter inne i disse bygningene; av dommerne som den 12. januar i år kastet sine røde embetsfrakker i protest mot en rettsreform som vil legge domstolene inn under regjeringen.

Siden har professorene kommet til. Og forfatterne og film-regissørene. Dessuten en hel drøss med andre intellektuelle som i egenskap av sin kjendisstatus har brakt opprøret inn i avisspaltene.

Opprøret kommer ti år etter at mani pulite ble innledet i Milano; prosessen som skulle avdekke politiker-korrupsjon og samrøre med mafiaen i Italia. Det førte til et ras av tiltaler, mot Bettino Craxi, mot Giulio Andreotti og mange andre. Men av fem tusen etterforskede personer, endte bare ti i fengsel. Det hele rant ut i sanden, og folket gikk lei.

Abonnement halvår kr 450

Nå har italienerne samlet seg bak et nytt begrep. Girotondo. Men hva er det egentlig som foregår?

Frikjenner seg selv

Opprøret mot Berlusconi startet i januar i år. Små grupper av mennesker tok til gatene for å forsvare domstolenes uavhengighet og prinsippet om likhet for loven, som det het. Protesten var spontan og uorganisert. I løpet av få dager var den fysiske beleiringen av truede institusjoner på plass. Etter hvert har titusener sluttet seg til, og raseriet rettes mot en statsminister som lager lover etter eget forgodtbefinnende og som frikjenner både seg selv og sine medarbeidere i prosessen.

Siden mai i fjor, da Silvio Berlusconi ble statsminister for annen gang, har parlamentet vedtatt en rekke lover som gir straffefritak, eller tilnærmet straffefritak, for falsk regnskapsførsel og skatteflukt – noe Berlusconi selv har vært tiltalt for. Statsministeren har på alle måter søkt å hindre domstolen i Milano fra å straffeforfølge en nær venn og alliert, Cesare Previti, …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)