En ulykke, en skjære, en fotograf

Uten disse tre elementene hadde boken Penguin Bloom aldri blitt til. Bokens hovedpersoner hadde helt sikkert også foretrukket at fortellingen aldri hadde blitt til.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 02.07.2018
Penguin Bloom. The Odd Little Bird Who Saved a Family
Forfatter: Cameron Bloom & Bradley Trevor Greive
Cannongate Books Ltd., USA

En skjære som redder en familie? Man får bange anelser. En tåreperse. Kjærlighet, katastrofe, redning. Alt vender seg til det beste … nei, til det bedre. Det beste har fremdeles til gode å vise seg. Men én ting av gangen.

Skjæra, denne forulykkede lille pjusken – etter hvert gitt navnet Penguin Bloom – lar historien skinne, en historie som i verste fall kunne gjort seg som dameroman, basert på en sann historie, eller endt som en bortgjemt sykejournal. Det starter med tenåringen Cameron, som møter sitt livs kjærlighet på bakeriet: «Jeg forelsket meg i Sam mens jeg spiste pai. Hun hadde på seg slitte jeans, en hvit t-skjorte og et kongeblå forkle fullt av mel; det var til og med en dæsj mel på nesetippen. Hun var liten, fryktløs og cute as hell.» Sam er en energibunt, alltid smilende og vanvittig sta – en som elsker hardt arbeid, avskyr latskap og ler av smerte. Sam er Camerons første, siste og eneste virkelige kjæreste. Det blir ekteskap, det blir barn,tre stykker. Så snart guttene er store nok, begir familien seg ut på sin første større reise – til Thailand. Strandliv, kos, idyll. Så stopper tiden.

Fallet

Cameron og Sam har gått opp til et utsiktsdekk. Der lener Sam seg mot rekkverket. Fundamentet er råttent. Brister. Sam raser utfor, lander på betongen seks meter nedenfor. Cameron styrter til. Det er som et granatsjokk. Lyd og omgivelser er som innhyllet i vatt.

Strandliv, kos, idyll. Så stopper tiden.

Lidelseshistorien er fortalt i korte drag. Sam overlever, men med brukket rygg og flere brudd på hjerneskallen. Etter sju måneder og utallige operasjoner er hun hjemme igjen, lam fra livet og ned. Familielivet sirkler fra nå av rundt en person som i sin hjelpeløshet mister seg selv. Cameron og guttene kan tross all sin hengivenhet og innsatsvilje ikke redde Sam fra en nedadgående spiral, og alle ser mot en avgrunn.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer