En tredje vei i utenrikspolitikken

Nyvalgt leder i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund (21), sier til Ny Tid at Norge militært bør være uavhengig av stormaktene USA og Russland. Han ser isteden for seg en nordisk forsvarsallianse som en tredje vei i utenrikspolitikken.

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Ideen om en nordisk forsvarsallianse – med Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island – er ikke helt ny, men Lund forteller at forslaget nå er blitt inkludert i Rødts partiprogram:

«Det var mitt forslag å ta det inn i Rødts program. Det har vært uttalt politikk fra AKP at man har ønsket seg en nordisk forsvarsallianse. Jeg tror den blokka kunne vært sterk. Sverige og Finland er i dag uavhengige av NATO. Finland har et stort forsvar, basert på verneplikt som vi også støtter. Det er mest fornuftig å velge en slik allianse for å holde seg unna konflikter som er på trappene.»

Utenriksministerposten. Rødt vil melde Norge ut av NATO og ønsker også å styrke FN, med mer makt til fattige land i Sikkerhetsrådet: «Det er problematisk at mindre land blir overkjørt. Spesielt land i det globale sør har liten påvirkning i FN,» sier Lund:

«Det er i stor grad en organisasjon som bygges og drives av de vestlige, rike landene. Det må sikres makt til alle land, så de stiller likeverdig. Norge bør bruke enda mer penger på humanitært arbeid, mer penger for å bygge opp land som er i konflikt og sørge for forsoning mellom partene.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Se også hovedsaken Oppfordrer til ny fredsbevegelse

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.