En tredje vei i utenrikspolitikken


Nyvalgt leder i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund (21), sier til Ny Tid at Norge militært bør være uavhengig av stormaktene USA og Russland. Han ser isteden for seg en nordisk forsvarsallianse som en tredje vei i utenrikspolitikken.

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-05-02

Ideen om en nordisk forsvarsallianse – med Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island – er ikke helt ny, men Lund forteller at forslaget nå er blitt inkludert i Rødts partiprogram:

«Det var mitt forslag å ta det inn i Rødts program. Det har vært uttalt politikk fra AKP at man har ønsket seg en nordisk forsvarsallianse. Jeg tror den blokka kunne vært sterk. Sverige og Finland er i dag uavhengige av NATO. Finland har et stort forsvar, basert på verneplikt som vi også støtter. Det er mest fornuftig å velge en slik allianse for å holde seg unna konflikter som er på trappene.»

Utenriksministerposten. Rødt vil melde Norge ut av NATO og ønsker også å styrke FN, med mer makt til fattige land i Sikkerhetsrådet: «Det er problematisk at mindre land blir overkjørt. Spesielt land i det globale sør har liten påvirkning i FN,» sier Lund:

«Det er i stor grad en organisasjon som bygges og drives av de vestlige, rike landene. Det må sikres makt til alle land, så de stiller likeverdig. Norge bør bruke enda mer penger på humanitært arbeid, mer penger for å bygge opp land som er i konflikt og sørge for forsoning mellom partene.»

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

På spørsmål om hvordan norsk utenrikspolitikk hadde sett ut hvis Rødt hadde hatt utenriksministerposten, sier han:

Abonnement kr 195/kvartal

«Vi hadde nok hatt mer fokus på de landene som trenger mest utvikling i verden, og ikke smisket for presidenten i USA. Vi ville rettet utenrikspolitikken mer mot en rettferdig handel. Utviklingspolitikken har forfalt helt etter at den blåblå regjeringen tok over. Vi behøver ikke bare bistand – men også solidaritet – og det mangler i det norske politiske internasjonale arbeidet.»

«Etter Sovjetunionens fall har NATO vært en angrepsallianse og ikke en forsvarsallianse.» 

Han fremhever at Norge som et rikt land har et ansvar om å hjelpe andre land til å heve levestandarden, og til å hjelpe fattige i den situasjonen de befinner seg i:

«Også med tanke på at vestlige selskaper opererer i gruvene i Kongo – som utvinner mineraler vi bruker i våre smarttelefoner. Den materielle velstanden vi har, må vi i større grad ta ansvar for, da andre mennesker lever under vanskelige forhold for at vi skal få holde en mobiltelefon i hånda, eller bruke klær som er laget i Bangladesh.»

Lund forteller at Rødt motsetter seg utplassering …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)