Forfatter Sara Omar. Foto: Henriette Mørk

En tåre for Kurdistan

Dødevaskeren er en velskrevet og smertefull roman som viderefører debatten om omskjæring og vold mot kvinner – og den fortjener alle priser den kan få. 

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 05.04.2018
Dødevaskeren
Forfatter: Sara Omar
Politikens Forlag, Danmark

Det er den 10. august 2016. Den kurdiske kvinnen Frmesk – hvis navn betyr «tåre» på kurdisk – ligger på sykehuset Skejby hospital i Danmark og tenker tilbake på sitt liv. Hun har vært vitne til nesten ufattelige grusomme overgrep mot kvinner, utført av menn som mener de ifølge Koranen kan gjøre hva de vil med det motsatte kjønn.

Ekstremt dårlige menn. Det kurdiske folket har gjentatte ganger blitt utsatt for forsøk på utrenskninger og folkemord, og det kjente gassangrepet i Kurdistan beordret av Saddam Hussein i 1991 er med i romanen. Allikevel er mange av de kurdiske mennene selv overgripere – i Allahs navn.

Frmesk blir utsatt for seksuelle overgrep fra sin koranlærer i barndommen, Hun tør ikke si det til noen, for kvinners renhet betyr alt. Frmesk virker likevel lite traumatisert med tanke på alt hun har vært gjennom, og selv om kroppen er skadet, er forstanden intakt. Hun tenker tilbake på den unge piken Khanda, som tretten år gammel fikk jomfruhinnen ødelagt etter en sykkeltur. Overgrepet som Khandas far begår mot datteren i Allahs navn på grunn av denne hendelsen, er nærmest ubeskrivelig grusomt skildret. Denne skildringen åpner romanen.

Romanen gjør et dypt inntrykk i kraft av både sin sterke tematikk og sitt sikre og poetiske språk.

Mange av mennene i denne boken er ekstremt dårlige mennesker, og de har ingen respekt for kvinner. Feige er de også, for de trer aldeles ikke hjelpende til under angrepene mot sitt eget folk. De takker Allah så lenge angrepene ikke rammer dem selv, mens de planlegger drap og voldtekt på forsvarsløse kvinner. Khanda blir drept av sin egen far, og moren setter fyr på seg selv etter ugjerningen. Ingen våger å gripe inn, og farens handlinger får ingen rettslige følger. Ære og skamfølelse betyr alt, rettferdighet ingenting.

Islam-kritikk. På sykehuset samtaler Frmesk blant annet med sykepleieren Darya, som også er kurder. Frmesk er svært kritisk til Koranens budskap, mens Darya er mer åpen for at den også kan inneholde vakre partier. Frmesk er en samfunnsbevisst kvinne som elsker bøker og ser mye på fjernsyn. Livsmotet hennes er langt fra knust tross alt det grusomme hun har opplevd. Men hun hater og forakter Koranen, og hun hater og forakter dem som handler slavisk etter dens bud.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer