En tåre for Kurdistan

Dødevaskeren
Forfatter: Sara Omar
Forlag: Politikens Forlag, Danmark

Dødevaskeren er en velskrevet og smertefull roman som viderefører debatten om omskjæring og vold mot kvinner – og den fortjener alle priser den kan få. 

Det er den 10. august 2016. Den kurdiske kvinnen Frmesk – hvis navn betyr «tåre» på kurdisk – ligger på sykehuset Skejby hospital i Danmark og tenker tilbake på sitt liv. Hun har vært vitne til nesten ufattelige grusomme overgrep mot kvinner, utført av menn som mener de ifølge Koranen kan gjøre hva de vil med det motsatte kjønn.

Ekstremt dårlige menn. Det kurdiske folket har gjentatte ganger blitt utsatt for forsøk på utrenskninger og folkemord, og det kjente gassangrepet i Kurdistan beordret av Saddam Hussein i 1991 er med i romanen. Allikevel er mange av de kurdiske mennene selv overgripere – i Allahs navn.

Frmesk blir utsatt for seksuelle overgrep fra sin koranlærer i barndommen, Hun tør ikke si det til noen, for kvinners renhet betyr alt. Frmesk virker likevel lite traumatisert med tanke på alt hun har vært gjennom, og selv om kroppen er skadet, er forstanden intakt. Hun tenker tilbake på den unge piken Khanda, som tretten år gammel fikk jomfruhinnen ødelagt etter en sykkeltur. Overgrepet som Khandas far begår mot datteren i Allahs navn på grunn av denne hendelsen, er nærmest ubeskrivelig grusomt skildret. Denne skildringen åpner romanen.

Romanen gjør et dypt inntrykk i kraft av både sin sterke tematikk og sitt sikre og poetiske språk.

Mange av mennene i denne boken er ekstremt dårlige mennesker, og de har ingen respekt for kvinner. Feige er de også, for de trer aldeles ikke hjelpende til under angrepene mot sitt eget folk. De takker Allah så lenge angrepene ikke rammer dem selv, mens de …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Henning Næss
Litteraturkritiker i NY TID.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte