En stjerne blir skapt


En eksperimentell og poetisk dokumentarfilm gir publikum en forbløffende innsikt i Cary Grants karriere.

Poglajen er fast filmkritiker i Ny Tid, bosatt
Email: tina.poglajen@gmail.com
Publisert: 2017-12-01
Becoming Cary Grant

Mark Kidel (Frankrike)

Dersom berømmelse er et produkt av begjær, og dens ultimate bekreftelse er filmen, var Cary Grant den mest attråverdige stjernen av alle. Noen av Grants mest ikoniske filmer ble laget i Hollywood-studioenes gullalder, og ifølge kritikeren David Thomson var Grant «den beste og viktigste skuespilleren i filmens historie».

Som det henspilles på i Becoming Cary Grant av Mark Kidel, var ikke Grant lett å klassifisere, hverken med utgangspunkt i nasjonalitet, talespråk, klasse, kjønn og samtidige seksualnormer – han var i stedet overskridende på alle måter. Når Audrey Hepburn i Charade tilsynelatende noe irritert spør Grant: «Vet du hva som er galt med deg?», og deretter svarer på sitt eget spørsmål med et stort smil: «Ingen ting!», er det sannsynligvis slik de fleste tilskuere til Grants filmer tenkte og fremdeles tenker om ham.

Skapt, ikke født. Hvor sjarmerende det enn kan høres, betyr det likevel ikke at det er sant: Ikke bare hans offentlige persona, men også navnet Cary Grant var konstruert – og mørkla en mann som hele sitt liv slet med sin identitet. Ingen var Cary Grant – selv ikke Cary Grant. Archie Leach var en «som ingen noen gang ville betale for å se». Få Hollywood-stjerner har inkarnert selve berømmelsens konstruerte natur så fullkomment som Grant gjorde. Becoming Cary Grant .fokuserer nettopp på det tittelen antyder: at en ikke fødes som, men blir til en stjerne gjennom film-
industri og medier, og ved at skuespilleren selv bygger og utvikler en attraktiv offentlig persona. Hans berømte utsagn: «Alle vil være Cary Grant; jeg vil være Cary Grant» synes å indikere at han også visste dette, i det minste intuitivt.

Det var ikke lett å klassifisere Grant – han var overskridende på alle måter.

Et vakkert eksperiment. Filmen gir et glimt – som kanskje er det eneste den kan gjøre – av mannen bak personaen. «I mange år har jeg forsiktig kikket frem bak ansiktet til en mann kjent som Cary Grant,» har han selv sagt, i denne filmen med stemmen til Jonathan Pryce. «Beskyttelsen av den fasaden var både en fordel og en ulempe. Om jeg ikke klarte å se ut, hvordan skulle da noen klare å se inn?»

I Kidels dokumentar uttrykker hovedpersonen seg gjennom både ord og bilder, ettersom filmens viktigste kilde er Grants upubliserte selvbiografi. Denne er skrevet under og etter hans …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)