Our Defeats (Nos défaites)
Our Defeats (Nos défaites) Regissør Jean-Gabriel Periot

En øvelse i solidaritet


AKTIVISME: Det franske opprørspolitiets håndtering av demonstranter fører til en dramatisk holdningsendring hos elevene på en videregående skole i utkanten av Paris.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-11-05
Our Defeats (Nos défaites)
Regisør: Jean-Gabriel Periot
( Frankrike)

Innledningsvis skaper Our Defeats et inntrykk av at fransk ungdom ikke er særlig politisk orientert. Dokumentaren, som ble vist på Berlinalen og Visions du Reel i Nyon, er en vev av personintervjuer gjort i perioden mai til juni 2018, med elever ved en videregående skole i Ivry-sur-Seine, en kommune i et forstadsområde til Paris. Etter beste evne svarer elevene på spørsmål om venstreorientert filosofi (perplekse over å måtte forklare hva kommunisme er og hva en fagforening gjør), hvilke holdninger de har til streik og motstandskamp (de anser dette som irrelevant for seg og sitt), og om sine perspektiver på framtiden (individuelle og ubestemmelige).

Periot er formmessig radikal og politisk sylskarp.

Stemningen er dramatisk forskjellig fra den dirrende atmosfæren på universitetene under studentopprøret i 1968 – en naturlig sammenlikning, idet elevene gjenskaper scener og leser utdrag fra datidens filmer, som Jean-Luc Godards franske nybølge-klassiker om unge parisiske revolusjonære, Kineserinnen (1967), og streikeaksjonsdokumentaren A bientot, j’espere (1968) av Chris Marker og Mario Marret.

Men fortellingen rommer så mye mer – dette er tross alt en dokumentar av Jean-Gabriel Periot. Det er ikke mange årene siden regissøren ga seg i kast med å lage helaftens filmer, men hans bejublede arbeid med «found footage» i kortfilm-format strekker seg over nesten to tiår. Han er formmessig radikal og politisk sylskarp – dramaturgien i filmene hans legger ofte til rette for et provoserende og uventet klimaks, eller en subversiv vending. Our Defeats er intet unntak.

Brennende bønn

Med sin usikkerhet og distanserte holdning til omverdenen skiller ikke ungdommene vi møter i Our Defeats, seg ut fra tenåringer i andre byer rundt om på jorden. Eller fra voksne, for den del: Trolig ville flere av dem hatt problemer med å gi velartikulerte forklaringer på de abstrakte konseptene, slik ungdommene blir avkrevd. Men for publikummere som har kjennskap til Periots tidligere arbeid, vil elevenes manglende oppmerksomhet og bevissthet om samfunnets ubalanserte maktstrukturer skape en mer grunnleggende uro – summen av regissørens arbeid utgjør nemlig et brennende og tydelig rop om at vi må kjenne vår historie. For Our …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?