En ny kultur


Antonio Gramscis notater fra cellen i det fascistiske Italia på 20-tallet ble samlet og utgitt under tittelen Fengselsdagbøker etter andre verdenskrig. Tiden er inne for å hente ham frem igjen.

Avatar
Fusaro er filosof og lærer ved ISSAP i Milano, og driver nettstedet Filosofico.net. Han er nå fast spaltist i Ny Tid.
Email: diego.fusaro1983@gmail.com
Publisert: 2018-11-01

Tiden er inne for å vinne tilbake Antonio Gramsci (1891–1937), og frigjøre denne sentrale marxistiske filosofen fra det dødelige grepet til venstresidens liberal-libertarianere, som langt på vei legemliggjør alt det Gramsci kjempet mot. [Venstresiden i Italia kan beskrives som mer opportunistisk, pragmatisk og ute av kontakt med sine historiske røtter enn i mange andre europeiske land.] Venstresiden er i dag intet annet enn et kulturelt fenomen som utsmykker den mektige konstruksjonen den globale kapitalismen har bygget opp. Den utgjør – kunne vi si med Gramsci – en del av overbygningen. Globalisering uten forbehold; en europeisme uten hode eller lederskap; en …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal