© Scanpix

En merkelig måned for Burma


Igjen preges mars av vold mot demonstranter i Burma. Norges røst oppleves som merkelig stille denne våren.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-04-07

Av: Aye Moe

Om kvelden den 13. mars demonstrerte burmesere i Norge mot regjeringen i Burma foran det norske Stortinget, i protest mot at fredelige studentdemonstrasjoner ble angrepet voldelig i Burma den 5. og 10. mars. Demonstrantene oppfordret Norge til å si klart i fra om at voldsbruk ikke er akseptabelt, og mente at Norge bør øve diplomatisk press på den burmesiske regjeringen for å ta ansvar for den brutale håndteringen av studentdemonstrasjonene. Dette er ikke den første burmesiske demonstrasjonen foran det norske Stortinget. En uke tidligere, lørdag 7. mars, foregikk en liknende markering, denne gangen fordi en fredelig demonstrasjon til støtte for studenter foran Yangon rådhus ble avsluttet med voldelige angrep av burmesiske myndigheter. Demonstrantene utstedte en uttalelse og ba Norge øve diplomatisk press på Burma. Deres håp var at Norge ville forstå deres bekymringer og prøve å få de burmesiske kollegaene til å slutte å bruke vold. Bare tre dager senere ble studentene terrorisert av politiet i Letpadan igjen. På sosiale medier sirkulerte bilder og videoer som viste stygge politiangrep på studenter, munker og journalister – men disse havnet aldri i norske nyhetsmedier.

Blodig mars. Siden november i fjor har studenter i Burma demonstrert flere steder i landet i protest mot den nye utdanningsloven, som de mener hindrer både akademisk frihet og studentenes rett til å organisere seg. Demonstrantene har krevd endringer i lovverket for å desentralisere skolesystemet, undervise i etniske språk og tillate dannelsen av studentforeninger. Norsk studentorganisasjon (NUS) støtter de burmesiske studentenes krav til utdanningsreformer. Studentene har forsøkt å diskutere med myndighetene, uten særlig suksess. I januar startet de en lang protestmarsj fra Mandalay til Yangon, der de mest fremtredende universitetene er plassert. Men i Letpadan, 130 kilometer nord fra Yangon, ble studentene omringet av politiet. Myndighetene nektet dem å marsjere videre til Yangon. Den 10. mars var politiets beskjed til studentene at de kunne marsjere til en nærliggende by, og deretter transporteres videre til Yangon. Folk som støttet studentene var fornøyde med nyheten, men det hele resulterte i at studentene ble slått og arrestert av politiet. Minst 127 personer, inkludert journalister og munker, skal være arrestert, og flere titalls personer skal være alvorlig skadet. Informasjonsminister Ye Htut …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)