En matproduksjon totalt uten matavfall


Det diskuteres ofte om filmer kan forandre verden. Tyske Valentin Thurns Taste the Waste har gjort nettopp det ved å sette miljøskadelig matproduksjon i søkelyset. Nå får organisasjonen Foodsharing overveldende respons.

Gjerstad er frilansjournalist.
Email: nilsvermund@gmail.com
Publisert: 2016-03-17

 

wfilm_ttw_plakat_end«Da jeg laget dokumentarfilmen Taste the Waste i 2011, var det allerede et tema at spiselige mat ble til søppel, men det ble ikke diskutert i offentligheten. Jeg var den første som adresserte dette problemet,» sier Valentin Thurn, filmskaper og politisk aktivist. Jeg møter han på Potsdamer Platz mens filmfestivalen Berlinale pågår. «Jeg har nylig vært med på politikermøte i Berlin og diskutert mulige løsninger for foodsharing,» forteller han.
Taste the Waste tar for seg noen ubehagelige sannheter – nemlig at over halvparten av maten som produseres i Tyskland, ender i søpla. På årlig basis er snakk om 15 millioner tonn mat, til en verdi av 20 millioner euro. Mengden mat som kastes i Europa og Nord-Amerika, er nok til å mate alle verdens sultne mennesker tre ganger. Generelt er kjøtt det største problemet – og de landene der det spises mye kjøtt, er også de største synderne. Jo rikere landene er, desto større syndere er vi dessuten på dette feltet. India er landet som kommer best ut: Hadde alle hatt samme matvanene som der, kunne vi matet verdens befolkning minst to ganger.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)