En matproduksjon totalt uten matavfall

Det diskuteres ofte om filmer kan forandre verden. Tyske Valentin Thurns Taste the Waste har gjort nettopp det ved å sette miljøskadelig matproduksjon i søkelyset. Nå får organisasjonen Foodsharing overveldende respons.

 

wfilm_ttw_plakat_end«Da jeg laget dokumentarfilmen Taste the Waste i 2011, var det allerede et tema at spiselige mat ble til søppel, men det ble ikke diskutert i offentligheten. Jeg var den første som adresserte dette problemet,» sier Valentin Thurn, filmskaper og politisk aktivist. Jeg møter han på Potsdamer Platz mens filmfestivalen Berlinale pågår. «Jeg har nylig vært med på politikermøte i Berlin og diskutert mulige løsninger for foodsharing,» forteller han.
Taste the Waste tar for seg noen ubehagelige sannheter – nemlig at over halvparten av maten som produseres i Tyskland, ender i søpla. På årlig basis er snakk om 15 millioner tonn mat, til en verdi av 20 millioner euro. Mengden mat som kastes i Europa og Nord-Amerika, er nok til å mate alle verdens sultne mennesker tre ganger. Generelt er kjøtt det største problemet – og de landene der det spises mye kjøtt, er også de største synderne. Jo rikere landene er, desto større syndere er vi dessuten på dette feltet. India er landet som kommer best ut: Hadde alle hatt samme matvanene som der, kunne vi matet verdens befolkning minst to ganger.

Gjenvinner forkastet mat. Filmen Taste the Waste var ment som en praktisk pekepinn for å løse «the food waste»-krisen, og har resultert i omfattende organisering mot matsøppel. Siden 2012 har organisasjonen Foodsharing kjempet mot kasting av mat og matsøppel på alle nivåer, både fra produsenter til konsumenter. Målet er en matproduksjon uten matavfall overhodet. «Vi forsøker å vise hvor lett det er å håndtere såkalt matsøppel. Vi har laget en nettplattform som gjør det mulig for medlemmene å redde mat som ellers ville blitt kastet. Folk som har laget for mye mat eller skal på ferie, kan tilby over 100 000 brukere å komme og hente maten deres,» forteller han.
«Jeg har tenkt lenge på hva det kan komme av at så mye god mat kastes i stedet for å komme folk til gode. I løpet av de siste årene har vi opprettet et system med restauranter og matkjeder, der folk kan komme og hente mat som restaurantene og kjedene ellers ville kastet. Mange restauranter ville ikke være med på dette – men det er selvsagt ingen som står frem i offentligheten og si at de er imot det.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.