En langlemmet, kullspisende gresshoppe 


Brunkull er den skitneste av alle strømkilder. Ny Tid avla den krympende gruven Jänschwalde i Tyskland et besøk nylig. Besøk i gruvelandskapet var tidligere strengt forbudt for offentligheten.

Brunkull er den skitneste av alle strømkilder. Ekspertene tegner et klart bilde: Kun 35 prosent av energien den produserer, blir til strøm, og CO2-utslippene er mer enn dobbelt så store som ved bruk av fossil gass. Brunkullstrøm er bare så billig og konkurransedyktig fordi produsentene (mis)bruker atmosfæren vår som gratisdeponi for karbondioksidet. Den europeiske emisjonshandelen, med sine bunnpriser per tonn CO2, har hittil endret lite på dette.

Tyskland har de siste 20 årene drevet pionerarbeid med utbygging av fornybar energi: andelen har steget fra 7 prosent i 2000 til 36 prosent i 2017. Likevel har ikke CO2-utslippene sunket i tilsvarende grad, siden landet hvert år eksporterer stadig mer brunkullstrøm til sine naboland. Konsumentene der kjøper den billige strømmen, mens CO2-utslippene viser seg i det hjemlige klimaregnskapet. Tyskland vil dermed kun beholde sitt gode rykte som Energiewende-land om det griper til politiske beslutninger for skrittvis å legge brunkullet bak seg i tide. Skjer ikke dette, lyder advarselen, vil landet forfeile alle sine klimamål.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte