EUROPAS KVINNER: I vår intervjuserie med europeiske kvinner er Sveriges tidligere utenriks- og visestatsminister Margot Wallström, sist ut. Hun mener at vi for tiden lever i en verden av autokrater, der nordiske velferdsverdier har dårlige kår.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2020-06-02

For fem år siden skulle Margot Wallström, Sveriges utenriksminister (og visestatsminister), tale som hedersgjest ved et møte i Den arabiske liga i Kairo. Talen ble avlyst etter at Wallström sammenlignet piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi med «metoder fra middelalderen». Saudi-Arabia reagerte sterkt, og deres utenriksdepartement kalte Wallströms kritikk en «åpenbar innblanding i indre anliggender».

Senere samme dag opplyste den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist at Sverige ikke ønsket å forlenge våpenhandelsavtalen med Saudi-Arabia. Det førte til at kongeriket kalte hjem sin ambassadør. Norges nærmeste nabo havnet dermed i en diplomatisk krise med Saudi-Arabia, et av Midtøstens mektigste land.

«Kvinnenes behov ble tatt med i resolusjonene som ble vedtatt.»

Wallström fikk mye internasjonal støtte for sin …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal