En kvinne i gutteklubben


FOTO: Inge Morath var en av 1950-årenes få kvinnelige fotografer som fikk medlemskap i det mannsdominerte Magnum Photos. I denne illustrerte biografien får vi ta del i hennes eventyrlige og ukonvensjonelle liv.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-10-01
        Inge Morath: An Illustrated Biography
Forfatter: Linda Gordon
Prestel, Tyskland, England, USA

I Inge Morath: An Illustrated Biography får vi et innblikk i det allsidige kunstnerskapet og ekstraordinære livet til den amerikansk-østerrikske fotografen Inge Morath (1923–2002), født Ingeborg Hermine Morath i Graz i Østerrike, der hun bruker kameraet som inngangsbillett til datidens konvensjonelle verden, som var lukket for kvinner.

Boken er delt inn i åtte deler som i kronologisk rekkefølge beskriver høydepunktene i hennes liv: «Forged By War», «Magnum, Paris», «Choosing Photography», «Learning From the Master», «World Photographer», «America And Arthur Miller», «Heading East» og «Crossing Borders». Hver del inneholder tekst med illustrative fotografier, både Moraths egne bilder og fotografier av henne tatt av ukjente fotografer.

Inge Morath/ukjent fotograf

Preget av en oppvekst i Nazi-Tyskland under andre verdenskrig kommer hun seg ut i verden og får etter hvert sine drømmer oppfylt. Hun blir først en del av avantgarde-miljøet i Wien, for så å reise til Paris som journalist sammen med fotografen Ernst Haas i 1949. I 1955 blir hun en av de første kvinnelige medlemmene i «gutteklubben» Magnum Photos og starter en karriere som fotograf i godt lag med Robert Capa og Henri Cartier-Bresson, som også var hennes elsker.

Banebrytende

Som en av de få kvinnelige fotografene i sin samtid må hun jobbe dobbelt så hardt som sine mannlige kolleger for å bli tatt på alvor. Hun sier selv: «Å være en av de få kvinnelige fotografene i bransjen var vanskelig simpelthen fordi ingen trodde jeg var seriøs: Hva gjør en søt jente som deg i denne bransjen? Det var mange nedlatende menn. Jeg tror i hvert fall ikke at jeg fikk den samme støtten som det mannlige ‘brorskapet’ fikk.»

Morath reiste ofte alene rundt i verden, noe som var uvanlig for kvinner på den tiden. Fotografiene hennes viser en bereist og selvstendig kvinne med en unik sans for …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)