En kvinne i gutteklubben

FOTO: Inge Morath var en av 1950-årenes få kvinnelige fotografer som fikk medlemskap i det mannsdominerte Magnum Photos. I denne illustrerte biografien får vi ta del i hennes eventyrlige og ukonvensjonelle liv.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 01.10.2019
           Inge Morath: An Illustrated Biography
Forfatter: Linda Gordon
Prestel, Tyskland, England, USA

I IngeMorath: An Illustrated Biography får vi etinnblikk i det allsidige kunstnerskapet og ekstraordinære livet til denamerikansk-østerrikske fotografen Inge Morath (1923–2002), født IngeborgHermine Morath i Graz i Østerrike, der hun bruker kameraet som inngangsbilletttil datidens konvensjonelle verden, som var lukket for kvinner.

Boken er delt inn i åtte deler som i kronologisk rekkefølge beskriver høydepunktene i hennes liv: «Forged By War», «Magnum, Paris», «Choosing Photography», «Learning From the Master», «World Photographer», «America And Arthur Miller», «Heading East» og «Crossing Borders». Hver del inneholder tekst med illustrative fotografier, både Moraths egne bilder og fotografier av henne tatt av ukjente fotografer.

Inge Morath/ukjent fotograf

Preget av en oppvekst i Nazi-Tysklandunder andre verdenskrig kommer hun seg ut i verden og får etter hvert sinedrømmer oppfylt. Hun blir først en del av avantgarde-miljøet i Wien, for så åreise til Paris som journalist sammen med fotografen Ernst Haas i 1949. I 1955blir hun en av de første kvinnelige medlemmene i «gutteklubben»Magnum Photos og starter en karriere som fotograf i godt lag med Robert Capa ogHenri Cartier-Bresson, som også var hennes elsker.

Banebrytende

Som en av de få kvinnelige fotografene i sin samtid må hun jobbe dobbelt så hardt som sine mannlige kolleger for å bli tatt på alvor. Hun sier selv: «Å være en av de få kvinnelige fotografene i bransjen var vanskelig simpelthen fordi ingen trodde jeg var seriøs: Hva gjør en søt jente som deg i denne bransjen? Det var mange nedlatende menn. Jeg tror i hvert fall ikke at jeg fikk den samme støtten som det mannlige ‘brorskapet’ fikk.»


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.