BETTER LIVING THROUGH CRITICISM. Av A.O. Scott. Penguin, 2016

Derek Jarmans Blue (1993)

En kritikers forsvarstale 


Kritikeren tester ut hvordan kunst kan komme borgerne i sivilsamfunnet til nytte. Vi trenger kritikken mer enn noensinne! 

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2016-12-15
Better living through criticism.
Forfatter: A.O. Scott
Penguin, 2016,

Vi lever i en hektisk mediehverdag, hvor den ene skansen etter den andre faller. Tradisjonelle papiraviser jobber intenst for å holde tritt med den medieteknologiske utviklingen og tilpasser seg (mot)villig den nettbaserte virkeligheten i et heseblesende tempo. På samme tid slankes redaksjonene for høyst analoge medarbeidere, og i distriktene kastes den ene lokalavisen etter den andre ut med det digitale badevannet. Bak tastaturet sitter andre skrivehungrige og hamrer ut sine meninger på sosiale medier – og profesjonelle bloggere inngår allianser med både «følgere» og reklamebransjen. Det skrives mer enn noensinne, bare andre steder enn før.

Kritikkens rolle. Vil store mediekonserner snu nesa mot heldigitale løsninger? Bør de dét – og har de noe valg? Vil tradisjonstunge papiraviser som har eksistert siden Hans Jæger bestilte sin absint på Grand, erstattes av rosabloggere? Ingen vet, men jeg mener at kvalitetsjournalistikken vil holde stand. Folk vil fortsatt sette pris på kunnskapsrike og grundige skriverier – ikke minst av den typen som går i dybden og ikke har presset fra sponsorer, flere klikk eller neste like på Facebook i ryggen. I kappløpet for å være oppdatert på de siste digitale løsningene, vil ønsket om mer solide og langsommere medier melde seg mer og mer. Det er mange spørsmål i den nye mediehverdagen. Men her er spørsmålet kritikken – hva er dens rolle i det hele?

Kritikken og argumentasjon. Mange mener at kritikkens dager er talte – når vi har blogger og sosiale medier, er vel denne konservative institusjonen moden for skraphaugen?

På ingen måte, sier filmkritiker i The New York Times A.O. Scott, som i sin bok Better Living Through Criticism skriver et flammende forsvar for kritikken. Det er rørende lesning for en som selv lever av denne virksomheten, for utgangspunktet er ikke fremveksten av nye medier eller digitaliseringen av dem, men overbevisningen om verdien av solide og erfarne kritikere.

Abonnement kr 195/kvartal

Alle liker selvfølgelig forskjellige ting, innrømmer han – og her hadde han fått med seg enhver blogger på laget – men selv om «smaken er subjektiv», «finnes det ikke annet enn argumentasjon». Og det er her kritikeren kommer inn. Scott avviser at kvalitet har …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)