En hyllest til ingenting 


Boris Mitic’ In Praise of Nothing er trolig den mest uvanlige dokumentarfilmen du kommer til å se i år.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-08-01
In Praise of Nothing

Boris Mitic (Serbia)

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her

Med sitt knitrende lydspor kan In Praise of Nothing minne deg litt om en film fra begynnelsen av det 20. århundre, hvor en gammel grammofonplate står og sviver etter at sangen er slutt. Til den jamrende lyden av en trist saksofon dukker de første bildene opp: først solen som trenger gjennom mørke skyer, så endeløs hvithet sett fra en passerende isbryter, dernest en bred, øde hovedvei, og så en reklameplakat for kattemat i et apokalyptisk landskap. Tekstene fortsetter: «En dag stikker ’Nothing’ hjemmefra, lei av å bli misforstått / det farer over åtte fjell og åtte hav … / … og ankommer vår bortgjemte dal.» 

8 år, 62 filmfotografer, 70 land

Den nøttebrune, røyk-og-whisky-anløpne stemmen til Iggy Pop – en villmann på den amerikanske punkscenen på 1970-tallet, nå en senete og vindtørket 71-åring – begynner sin voiceover: «Endelig vårt første stevnemøte; / er ikke sikker på om jeg kom tidlig eller sent. / Jeg har så mye å fortelle deg, men vet ennå ikke hvordan; / Jeg vil ikke smiske for deg eller få deg til å bøye deg for meg. / Det har aldri vært en mindre spennende tid / til å stå bak et kamera, det er jeg enig i, / så la oss heve dette spillet / på en litt annerledes måte … / Vi dropper Talking Heads, ekspertanalyser, spesialeffekter og kulturell lammelse. / Ingen klassiske vrier, ingen rådyre bildesekvenser, / ingen biroller, ingen sidehandlinger; / ikke noe snakk om å redde verden, ingen noble pretensjoner / bare portretter av deg og meg i hverdagssituasjoner / Og noen få linjer med kommentarer / for å gi rammer til debatten / bare for å være sikker på / at du vil bite Xover agnet.»

Den merkelige sammenstillingen av bilder – filmet i løpet av 8 år av 62 filmfotografer i 70 land – er tonesatt av kabaretstormestrene Pascal Comelade og The Tiger Lillies, og langs de lyriske strofene fremstilt av Iggy Pop, varer filmen omkring 75 minutter. 

Mitic, en elskverdig bøhmisk brande av en kar – hans strågule hår bare noe mer ryddig enn Boris Johnsons – reiser for tiden omkring på årets …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)