En hyllest til ingenting 

Boris Mitic’ In Praise of Nothing er trolig den mest uvanlige dokumentarfilmen du kommer til å se i år.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

In Praise of Nothing

Boris Mitic

Serbia

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her

Med sitt knitrende lydspor kan In Praise of Nothing minne deg litt om en film fra begynnelsen av det 20. århundre, hvor en gammel grammofonplate står og sviver etter at sangen er slutt. Til den jamrende lyden av en trist saksofon dukker de første bildene opp: først solen som trenger gjennom mørke skyer, så endeløs hvithet sett fra en passerende isbryter, dernest en bred, øde hovedvei, og så en reklameplakat for kattemat i et apokalyptisk landskap. Tekstene fortsetter: «En dag stikker ’Nothing’ hjemmefra, lei av å bli misforstått / det farer over åtte fjell og åtte hav … / … og ankommer vår bortgjemte dal.» 

8 år, 62 filmfotografer, 70 land

Den nøttebrune, røyk-og-whisky-anløpne stemmen til Iggy Pop – en villmann på den amerikanske punkscenen på 1970-tallet, nå en senete og vindtørket 71-åring – begynner sin voiceover: «Endelig vårt første stevnemøte; / er ikke sikker på om jeg kom tidlig eller sent. / Jeg har så mye å fortelle deg, men vet ennå ikke hvordan; / Jeg vil ikke smiske for deg eller få deg til å bøye deg for meg. / Det har aldri vært en mindre spennende tid / til å stå bak et kamera, det er jeg enig i, / så la oss heve dette spillet / på en litt annerledes måte … / Vi dropper Talking Heads, ekspertanalyser, spesialeffekter og kulturell lammelse. / Ingen klassiske vrier, ingen rådyre bildesekvenser, / ingen biroller, ingen sidehandlinger; / ikke noe snakk om å redde verden, ingen noble pretensjoner / bare portretter av deg og meg i hverdagssituasjoner / Og noen få linjer med kommentarer / for å gi rammer til debatten / bare for å være sikker på / at du vil bite Xover agnet.»

Den merkelige sammenstillingen av bilder – filmet i løpet av 8 år av 62 filmfotografer i 70 land – er tonesatt av kabaretstormestrene Pascal Comelade og The Tiger Lillies, og langs de lyriske strofene fremstilt av Iggy Pop, varer filmen omkring 75 minutter. 

Mitic, en elskverdig bøhmisk brande av en kar – hans strågule hår bare noe mer ryddig enn Boris Johnsons – reiser for tiden omkring på årets festivaler med filmen sin. Ny Tid fikk tak i ham under den internasjonale filmfestivalen i Moskva i april, utenfor Oktyabr kino teatr på den brede, sovjetiske bulevarden Novy Arbat, og snakket med ham om opphavet til – og arbeidet med – dette merkelige, men fengslende verket. 

Mitic påstår at han ikke husker når han først fikk ideen, men etter hvert som den vokste frem, begynte han å kontakte dokumentarfilmskapere over hele verden for å be dem sende ham sine beste dokumentaropptak av «nothing».

Da bildene tok til å rulle inn fra filmfotografer som Vitalij Manskij, Nedzad Begovic, Ed Godsell, Niklas Kullström, Goran Jovic og mange, mange flere, fikk filmen en fascinerende rytme av ord og bilder.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.