En hyllest til hjemmet

On the Ruins of a Dream er en øvelse i å reflektere over hva et hjem betyr – men også hva det innebærer å miste det. 

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 03.09.2018
On the Ruins of a Dream

Hisham al-Zouki ()

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her

En tung hengelås henger på en kraftig metallkjede. En mann i en veltilpasset dress låser rutinert opp døren og avdekker en søplete, gjennombombet ruin. Blant skrot på gulvet finner han rester av fotografier – noe som får ham til å fortelle entusiastisk om et en gang frodig familieliv. Alt som er tilbake i dette huset nå, er en massiv seng med et storslått hodegjerde, som troner mørkt mot ruinene av byen bak. Hva er igjen her, som denne mannen vil beskytte? 

Han er en av flere familiefedre som den syriske, Oslo-baserte regissøren Hisham al-Zouki har klart å få med seg på den tunge veien tilbake til ett av de tusener syriske hjem som nå bare eksisterer i minnene. On the Ruins of a Dream blir en øvelse i å reflektere over hva et hjem betyr for den enkelte – men like mye hva det å bli frarøvet hjemmet sitt innebærer. 

Projisering under lupe. Al-Zouki selv kan sies å ha mistet i dobbel, kanskje tredobbel forstand. Først ble han arrestert under studentprotester i Damaskus i 1987, noe som førte til fengsling og isolasjon fra familien i hele syv år. Etter løslatelsen var forfølgelsen imidlertid ikke over, og han ble på ny tvunget fra sitt hjem. Al-Zouki fikk politisk asyl i Norge i 1995, og etablerte seg her med norsk familie. Eksilet fratok ham i lang tid muligheten til å reise tilbake til sitt hjemland. 

Hus og hjem er tid, på så mange ulike måter.

Nå, med de enorme ødeleggelsene landet gjennomgår, mister han hjemmet sitt også i helt konkret forstand. I denne dokumentaren viser han både sin sårbarhet og sorgen over det Syria han ikke lenger kan dele med sine halvt syriske, halvt norske barn. Som for utallige andre av krigens ofre eksisterer familiehjemmet i Damaskus nå kun i form av noen skarve videoklipp av dårlig kvalitet. 


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer