En historie om mot, talent og svik


IN EXTREMIS: Marie Colvin dekket alle de store konfliktene fra vår tid – alltid med samme mål: Ikke bare å være vitne, men å mane til handling.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-04-01
        In Extremis: The Life and Death of the War Correspondent Marie Colvin
Forfatter: Lindsey Hilsum
Farrar, Straus and Giroux, USA

Marie Colvin valgte journalistikken, ikke frontlinjen. Nærmest ved en slump ble hun likevel krigsreporter, en merkelapp hun som alle krigsreportere selv mislikte: «Jeg skriver om livet på sitt mest ekstreme», forklarte hun. «Det er alt.» Men, som den amerikanske forfatteren og krigskorrespondenten Michael Herr har uttalt: «Det er en kjent historie. Du dekker en krig, men til slutt er det krigen som dekker deg. Den ekte krigen er ikke den du ser rundt deg, men den som pågår inni deg.»

En turbulent tilværelse med ulike kjærlighetsaffærer – den ene mer smertefull enn den andre – alkohol og festing døgnet rundt, notorisk sylskarpe svar og ikke minst den svarte lappen over venstre øye gjør Marie Colvin – som var stjernejournalisten i The Sunday Times fram til hun ble drept i Homs i Syria 22. februar 2012 – til en selvskreven hovedperson i en bok. Hun ville nok ha hatet mye av det som har blitt skrevet og sagt om henne de siste årene: framstillingen av en traumatisert, adrenalinavhengig journalist som, med mennene og suksessen i sitt liv, lengtet etter faren sin, som døde plutselig av kreft. Denne boken er det imidlertid grunn til å tro hun ville hatt sansen for. Den utelater ingenting, ikke sårbarheten hennes heller. Den sier det eneste som gir mening: Hun visste hvor det fantes en historie, og hun gjorde alt for å få tak i den. Marie Colvin visste hvor hun skulle. Dit dro hun også, men alltid med en visshet om hvordan hun måtte opptre når hun først var der – og hvilken innstilling hun måtte ha med seg.

Marie Colvin

Intervju med Gaddafi

På Yale var hun en av studentene til John Hersey, forfatteren bak Hiroshima (1946). Av ham lærte hun at journalistikk snarere enn å være et spørsmål om balanse er et spørsmål om sannhet. Karrieren hennes begynte egentlig med et lykketreff: et intervju med Muammar al-Gaddafi. I 1986 var han på grunn av sin støtte til terrorisme en svært kontroversiell figur, og han valgte å snakke med Colvin fordi hun var ung og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)