En helt vanlig superhelt

- Alle kan være en superhelt, sier skaperen av Norges første superhelt, Josef Yohannes. Nå er han aktuell med tegneserieboka «The Urban Legend - en ekte superhelt blir til».

Tegneserie. Det hele startet med et rørende møte under fotball VM i Sør-Afrika i 2010. Norsk-eritreiske Josef Tzegai Yohannes (34) var på rundreise i regionen, da han kom i snakk med to gutter på rundt fem og seks år i Botswana. Guttene var først sjenerte, men myknet opp da Yohannes gav dem noen mynter til is. Han så ikke noe mer til dem, men møtet med de to guttene hadde likevel gjort inntrykk på Yohannes. Like etter blir tegneserien «The Urban Legend» skapt.

– Jeg klarte ikke å la være å tenke på de to unge guttene. Det var noe i meg som ønsket å gi dem et håp, noe å tro på for framtiden. Samtidig føler jeg at de rollemodellene som unge mennesker har i dag, fremmer overfladiske og dårlige verdier. Det fokuseres for mye på kropp, krig, penger og status. Så jeg bestemte meg for å skape en god rollemodell, en superhelt som fremmer gode verdier, sier Josef Yohannes når Ny Tid møter ham på en café i Oslo sentrum.

Foran ham på bordet ligger første sesong av «The Urban Legend – en ekte superhelt blir til», gitt ut på forlaget Gyldendal i oktober. Tegneserien som startet som en idé i 2010, gis allerede ut i 12 land, har fått fast plass i USA sin største avis USA Today, og blitt en del av norsk skolepensum. Den skrives i utgangspunktet på engelsk, og tegnes av engelskmannen Stevie «NewTasty» Copter. Yohannes kommer selv fra drabantbyen Lindeberg utenfor Oslo, men målet har hele tiden vært å nå ut til en internasjonal leserskare.

– Hva er det som er så spesielt med hovedpersonen og Norges første superhelt – Malcolm Tzegai Madiba, Yohannes?

– Det er flest barn og unge som leser tegneserier. Derfor er tegneseriesjangeren kanskje spesielt egnet til å fremme gode verdier, som skolegang, sier Yohannes. Han har selv har jobbet både som lærer og i det norske barnevernet.

Malcolm X og Mandela

Malcolm T. Madiba, en 29 år gammel lærer ved den videregående skolen i byen «Capital city». Korrupsjon og kriminalitet har ført til at byen nærmer seg konkurs. Når en av Malcolm sine beste venner blir ranet og Malcolm sin fetter blir myrdet, bestemmer Malcolm seg for å gjøre noe med den kursen som hans kjære hjemby beveger seg i. Uten noen spesielle superkrefter tar han opp kampen mot skurkene som er i ferd med å ta over hans kjære hjemby.

– For meg er det et poeng at superhelten er jordnær, en folk skal kunne identifisere seg med. Når man skal gjøre noe godt for andre, er det viktig å starte med å gjøre noe bra selv. En tendens i dagens samfunn er at vi alt for ofte skyver ansvaret over på andre. Vi må slutte å stikke hodet i sanden når vi støter på viktige problemer. Det er det Malcolm T. Madiba skal inspirere til, sier Yohannes, og legger til at han også har funnet inspirasjon til serien fra sitt eget liv. Noe også både superhelten og tegneserieskaperens mellomnavn, Tzegai, forteller om.

– Store deler av tegneserien kan relateres til opplevelser fra mitt eget liv. Navnet hans er sammensatt av navnene til mine to store forbilder, Malcolm X og Nelson Mandela, sier Yohannes.

Første fargede helt

Men det er ikke bare det indre som skiller Malcolm T. Madiba fra resten av verdens superhelter. Malcolm T. Madiba er også en av verdens aller første fargede superhelter. For dette har Yohannes mottatt blandede reaksjoner.

– Barn og unge i vesten har aldri hatt en offisiell superhelt som er farget. De aller fleste synes det er flott med en farget superhelt, særlig blant barna utenfor Norge, sier Yohannes. Men langt fra all respons på tegneserien har vært positiv.

– Jeg har fått kommentarer fra mennesker som mener det blir feil å lage en mørt superhelt når alle fargede er kriminelle. Slike holdninger reflekterer bare at behovet for «The Urban Legend» stadig er gjeldende, sier Yohannes.

– Hvordan responderte du på det?

– For meg ble dette bare en unnskyldning for å lage Malcolm T. Madiba enda mørkere, sier Yohannes.

Superhelt-stiftelse

Det blir en travel høst for Yohannes. I vår ble han, sammen med danser og artist Omer Bhatti, utnevnt til å være den norske ambassadøren for Nelson Mandela-stiftelsen, som blant annet jobber mot rasisme og sosial ulikhet. Neste uke går turen til Sør-Afrika, der han skal dele ut tegneserier og spesialdesignede fotballer til barn i skolealder. Dette blir også det første offisielle oppdraget til «The Urban Legend Foundatıon», som offisielt startes i 2015. «The Urban Legend Foundation» skal særlig konsentrere seg om å bekjempe urettferdighet og jobbe for jenters rett til utdanning.

– Alle kan bli en superhelt, det gjelder bare å bruke hodet, avslutter Yohannes.

Josef Yohannes (34)

Skaper av tegneserien «The Urban Legend».

Kommer fra Lindeberg i Oslo, og har familiebakgrunn fra Eritrea.

Yohannes har bakgrunn som lærer, tolk, og frivillig i Røde Kors.

Fikk nylig fast spalteplass i USA sin største avis «USA Today».

«The Urban Legend» ble lansert i 2010 og gis nå ut i 12 land.

Kommentarer