En greve i humanitær beredskap

Folke Bernadotte er mest kjent som lederen for de legendariske hvite bussene. Men han var også en forløper for det som i dag er hjørnesteiner i skandinavisk diplomati og utenrikspolitikk.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 16.09.2015

I år er det 120 år siden grev Folke Bernadotte ble født, sønnesønn av kong Oscar I og gudfar til prins Carl – som jo er Sveriges nåværende konge, Carl XVI Gustaf. Men det er ikke for sin kongelige herkomst Folke Bernadotte er mest kjent. Mest kjent er han for den store hjelpeaksjonen for 70 år siden, i april 1945, da han ledet en av andre verdenskrigs store humanitære hjelpeaksjoner med de legendariske hvite bussene. Med Røde Kors’ velkjente merke på taket og sidene førte bussene, som i all hast var blitt hvitmalte, ut over 20 000 overlevende – hvorav 8000 danske og norske statsborgere – fra de tyske konsentrasjonsleirene i krigens kaotiske sluttfase. Aksjonen var for øvrig igangsatt og i stor grad iverksatt av den norske diplomaten Hans Christian Ditleff.

Tre år senere ble Bernadottes liv avsluttet av jødiske terrorister da han som første – i en kommende rekke av mange – FN-forhandler forsøkte å komme frem til en løsning på en av vår tids vanskeligste konflikter. Problemene Bernadotte kjempet mot i dette oppdraget, ser tragisk nok ut til å være like langt fra noen løsning i dag som den gang: Jerusalems status, grensetrekkingen mellom de to statene Israel og Palestina og de palestinske flyktningenes situasjon. Løsningene Bernadotte foreslo i sine to fredsplaner – ikke minst ideen om at Jerusalem burde stå under en internasjonal overhøyhet – forseglet trolig hans skjebne.

Screen Shot 2015-09-15 at 19.30.17
Med drapet
på Folke Bernadotte gikk en av 1900-tallets store humanitære aktører ut av tiden. Hans bestrebelser, også utover aksjonen med de hvite bussene, fortjener både oppmerksomhet og anerkjennelse. I dag utgjør de svært viktige deler i den internasjonale diplomatiens verktøykasse, og de bidro til at Folke Bernadotte ofte ble nevnt som mulig generalsekretær i FN.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.