Bestill høstutgaven her

En frihetlig venstreside?

AKSELERASJONISME: Flere tenkere mener det er mulig for hva de kaller en heller selvtilfreds venstreside å utmeisle en bedre og friere fremtid gjennom kapitalisme og teknologi.

Truls Liehttp:/www.moderntimes.review/truls-lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Det siste tiåret har en del tenkere og aktivister valgt å kalle seg «akselerasjonister». Vi i NY TID fant denne formen for frihetlig venstreside interessant nok til å vie den en egen seksjon her i avisen (side 27–34). Anledningen er at to nye bøker nå i mars kommer ut på Existenz forlag i Oslo. Boken Akselerasjon, redigert av Armen Avanessian (se også intervju om hans andre bok, Metafysikk for vår tid), antyder at «først og fremst vender akselerasjonismen seg mot diverse skjemmende uvaner hos en trivselsorientert og selvtilfreds venstreside». Bidragsyterne mener venstresiden henfaller til både nostalgi og en fetisjering av demokratiske prosesser.

Akselerasjon viser som antologi flere synspunkter på akselerasjonisme. Både de bejaende der en åpen fremtid og frihet følger gjennom kapitalisme og teknologiutvikling (noe i likhet med Marx’ visjoner) – og negativt kritisk, der akselerert begjær ender med kaos og destruksjon.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler