Grusomhetens teater

En fremtid uten hærer

Fredskultur – utopi eller sikkerhetspolitisk alternativ?
Forfatter: Ingeborg Breines
Forlag: Orkana Forlag, (Norge)
FREDSARBEID / Det er noe kav middelaldersk i medienes, politikernes og våpenfetisjistenes narrativ i dag. Derfor er det forfriskende å lese kapittelet «NATO – gått ut på dato» i boka Fredskultur. Eller hva med Costa Rica: «Vi har ingen fiender og vi trenger ingen hær!»

Ut fra loven om markedsaktualitet burde denne boka bli en suksess. Med krig og rykter om krig, nedslaktninger, invasjoner og flyktningstrømmer på alle kontinenter burde en bok om fred fenge som ild i det kjente, tørre gresset.

Når jeg ikke tror det vil skje med denne boka, skyldes det verken dens tematikk eller kvaliteter, men rett og slett at altfor mange egentlig ikke er interessert i fred. Ja, det kan virke som om det er så lenge siden nordmenn gjorde erfaringer med en skikkelig krig, at vi synes det er litt attraktivt med militære, med våpen og ‘skikkelige’ menn i uniform – med modig retning mot krigssonen og dødsmarkene.

Ja. Vi lever i en tid hvor ledende nordmenn, medier, politikere og digital meningsutveksling i varierende grad dreier seg om våpen som problemløser. Jens Stoltenberg, mannen som etter 22. juli 2011 forkynte at vi skulle møte terrorismen med åpenhet og mer demokrati, leder 12 år senere troppene i 31 NATO-land under mottoet «Våpen er veien til fred».

Jens Stoltenberg, . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

John Y. Jones
John Y. Jones
Cand. philol, frilans journalist tilknyttet NY TID

Du vil kanskje også like