Abonnement 790/år eller 190/kvartal

En fornyelse av ideologikritikken

Kritikk, ideologi og livsform. Utvalgte tekster Forfatter Rahel Jaeggi,
FREMMEDGJØRING / Denne lille boken til Rahel Jaeggi er stimulerende og nyttig – i en tid der ideologikritikk og mistankens hermeneutikk har kommet under press, blant annet fra folk som dyrker ‘nærværet’ og det dagligdagse. Og hva om våre handlinger og institusjoner tømmes for mening og går på autopilot – vil vi oppleves som fremmedgjort?

Rahel Jaeggi (f. 1967) har seilt opp som en ledende sosialfilosof i Tyskland og viderefører Frankfurterskolen i fjerde generasjon etter Adorno og Horkheimer, Jürgen Habermas og Axel Honneth (f. 1949), som hun var assistent for i Frankfurt. Første del av boken Fremmedgjøring fra 2016 kom ut på norsk i fjor på forlaget H//O//F, oversatt av Regine Rørstad Torbjørnsen. Nå får vi også gleden av fire essays i Cappelens upopulære skrifter med tittelen Kritikk, ideologi og livsform, oversatt til et leselig norsk av Tomas Stølen ved NLA Høgskolen i Bergen.

Immanent kritikkmodell

Jaeggi prøver å etablere en strategi for å kritisere livsformer. Perspektivet fra hovedverket Kritik von Lebensformen på 450 sider fra 2014 har preget alle hennes . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

Eivind Tjønneland
Eivind Tjønneland
Idehistoriker og forfatter. Fast kritiker i NY TID. (Tidligere professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.)

Du vil kanskje også like