En fallskjermlanding i misjonsarkivet

Dokumentarist Morten Vest kom over arkivet til den danske grenen av United Sudan Mission, og blander deler derfra med intervjuer fra i dag. Resultatet er en interessant, men ahistorisk fortelling.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.
Email: nina.trige.andersen@gmail.com
Publisert: 01.08.2018
De frelste

Morten Vest (Danmark)

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her

The Redeemed forteller historien om hvordan en liten gruppe danske misjonærer skapte en stor kristen menighet fra basen sin i bachamafolkets område Numan, som i dag ligger i den vestlige delen av Nigeria. Fortellingen i filmen er strukturert omkring dagboknotatene til misjonæren Niels Brønnum fra 1913. I begynnelsen av 1913 foretok han og hans gravide kone Margaret Brønnum sin første reise til «det mørke Sudan», som del av United Sudan Mission – et internasjonalt (amerikanskdominert) prosjekt.

I starten av filmen møter vi den siste danske misjonæren i området, Rikke Vestergaard, som tviler på at noen vil erstatte henne når hun snart trekker seg tilbake. Misjonering er ikke lenger hva det var. Selv om alderen har begynt å tynge henne, sørger hennes strenge pliktfølelse for at hun ikke klarer å forlate arbeidet sitt i Sudan. Hver gang hun besøker Danmark, virker det som om hun alltid undres: «Hva gjør du her hvor ingen trenger deg?»

«Kristendommen ville ikke vært kristendom uten misjoneringen.»

Det er Vestergaard som i åpningen av filmen artikulerer et undertema, nemlig den avtalen som etter hennes mening aldri kan inngås: at muslimene dropper sin «hellige krig» og at de kristne dropper sin misjonsplikt til gjengjeld. Kristendommen ville simpelthen ikke vært kristendom uten misjoneringen, hevder hun. Etter Vestergaards ytring går filmen over til arkivopptak som avdekker den egentlige hensikten med United Sudan Mission: Helt fra starten var denne misjoneringen rettet inn mot å hindre spredning av islam i områder sør for Sahara.

Problematiske vitneerklæringer


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer