En evig revolusjonær

På et Cuba som sakte beveger seg stadig lengre bort fra kommunismen, sitter en kubansk veteran fast i fortiden.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 02.01.2019
Para la guerra / To War Regissør

Francisco Marise ( Cuba/Argentina)

Andrés er en kubansk veteran som aldri har sluttet å være soldat. Han sloss i Angola og Nicaragua, men selv om hans siste oppdrag var over for mer enn 30 år siden, har han opprettholdt soldatens tankegang og troen på kommunismens sak. Og mens entusiasmen for revolusjonen i de lange tiårene med knapphet og totalitært styre bleknet hos mange kubanere, og landet hans nå er i endring, trener Andrés til en krig han er sikker på vil komme. Ved å holde fast ved en fortid som egentlig aldri var særlig gloriøs, lever han i en verden som bare eksisterer i hans eget sinn og i den beskjedne leiligheten han bor i.

Francisco Marises første helaftens film er et rørende portrett av denne hengivne, aldrende mannen, som er etterlatt av tiden og historien som en illustrasjon på hvordan arrene fra krigen og skadene fra en doktrine kommer til syne på uventet vis og kan merke en soldats hjerte og sinn for livet.

Å leve i en fjern fortid

Filmen låner den begivenhetsløse takten i Andrés’ liv; tiden beveger seg knapt i omgivelsene hans. Han tilbringer sitt liv med å trene og utføre enkle gjøremål i leiligheten sin. Han demonstrerer sine kampferdigheter foran kameraet, og blir en levende illustrasjon av en soldats treningshåndbok med originale instruksjoner på lerretet før hvert sett med kampbevegelser. Og mens disse scenene i første omgang virker besynderlige, nærmest surrealistiske, blir det tristheten i denne mannens ensomhet og alvoret i entusiasmen hans som snart tar over atmosfæren i filmen.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer