Hvor fortvilt kan det ikke virke å forsøke, slik filmregissører stadig gjør, å få verden til å handle, og gjøre slutt på krigen i Syria? Vi har møtt en av dem som kjemper denne kampen.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2017-05-18
One Day in Aleppo

Ali Alibrahim ()

«Vi stoler på at verden tar ansvar og får slutt på krigen i Syria,» sier den smilende mannen foran meg. Ali Alibrahim opplevde for to år siden at familiens hjem ble bombet i stykker, og at både hans mor, søster og venner døde i Aleppo. Han tror verden vil hjelpe dem med å gjenoppbygge Syria – når den tid kommer.

Syriske Alibrahim er undersøkende journalist, filmskaper og forfatter. Han har for tiden et gjesteopphold i Sverige, og vil 30.  mai besøke Lillehammer for å vise sin nye dokumentarfilm One Day in Aleppo. Ny Tid møter ham på filmfestivalen Visions du Réel i Sveits, hvor filmen vant en pris.

Alibrahim har både regissert og klippet den 24 minutter lange dokumentaren. Hans kreative produsent Feras Fayyad har nylig vunnet en rekke priser som regissør for Last Men in Aleppo, – åpningsfilm og prisvinner på årets CPH:DOX i København. Syria er stadig tema i nye dokumentarfilmer. Dristige regissører vil bevitne og historisk dokumentere for verden hva som pågår i krigsområdene i Midtøstens nye kjernekonflikt.

«Frykt er alt folk føler i Syria nå.»

Hvem er verst? Det har vært en del kritikk av opprørsbevegelsene, som tidligere hadde full støtte i Vesten. Demonstrasjonene startet med sang og fredelig protest mot Assads regime. Snart gikk angrepene og undertrykkingen fra myndighetene så langt at demonstrantene så seg nødt til å forsvare seg og kjempe med våpen. Dette blir skildret blant annet i dokumentaren Return to Homs (2013). Nå har årene gått, og krigsmetodene som blir tatt i bruk på flere sider av konflikten kan sies å være bestialske. Mange har begynt å stille seg spørsmålet om hvorvidt Assad ikke var det verste alternativet i denne situasjonen likevel. Flere parter, og spesielt uhyrlige IS, benytter seg av rene terrormetoder. Man kan derfor lure på hvor i dette kaoset støtte kan gis, hvis konfliktene skal kunne løses fra utlandet slik Alibrahim tror.

Og hvem tror han egentlig sto bak det kjemiske angrepet i den nordlige provinsen Hama i april? «Det er bare Assads regime som har kjemiske våpen, han har fremdeles cirka et tonn. Jeg tror regimet benyttet dette, ja.»

Abonnement halvår kr 450

Vi diskuterer videre: Med så mange syriske avdelinger av forskjellige opprørsgrupper, og konflikter mellom gruppene samt fremveksten av mektige IS, begynner flere å etterspørre en sterk leder. I politisk teori er en hobbesiansk «Leviathan» noen ganger …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)