Lavasa under bygging. FOTO: AFP PHOTO / HO / Lavasa Corporation Limited

En beretning om fremtidens byer


Går det an å bygge helt nye, friske og bærekraftige byer langs kunstige fjorder på den indiske landsbygda?

Email: jason@gmail.com
Publisert: 2016-10-13

 

Det globale skiftet fra landlig til urban livsstil kommer til å stå som den viktigste demografiske endringen i det 21.  århundre. For utviklingsland som India blir dette en stor utfordring, siden overbefolkede byer med store mangler i tjenestetilbudet vanskeliggjør ferden mot en bærekraftig og fredelig utvikling. Dette påtrengende behovet har inspirert til en del dristige løsninger. I det som  kanskje er den største enkeltstående eiendomssatsningen i India noensinne, har Ajit Gulabchand i Hindustan Construction Company (HCC) satset familiens formue på en håndfull byer. Det dreier seg om en gruppe på fem planlagte byer som skal anlegges langs noen kunstige fjorder cirka fire timer øst for Mumbai. Gulabchand kaller prosjektet Lavasa.

Italiensk by i India. Innen 2040 kommer ytterligere 300 millioner mennesker til å flytte til Indias byer, som er overbefolket allerede i dag. Lavasa er Gulabchands forsøk – et forsøk i femtimilliarderklassen – på å dra fordeler ut av dette demografiske skiftet og profittere på det. Han har til og med utformet og planlagt Dasve, den første av de fem Lavasa-byene, med den italienske rivierabyen Portofino som modell. Lavasas salgsavdeling markedsfører det de kaller «et spennende eventyr» – inkludert fransktimer og fjellklatring – til de 300 000 beboerne de håper å lokke til seg. Indias nåværende byer føles mer og mer som trykkokere, så Lavasas løfter om frisk luft, fortau og mer plass til alle har allerede tiltrukket seg enorme investeringer.

Men siden prosjektet startet i 2007 har nedturene også strømmet på. Kompliserte juridiske krav angående misbruk av miljøet og tvangsforflytninger av landsbyboere har forsinket fremgangen. De første investorene føler seg sveket, og kaller Lavasa «the highway to hell». Planleggingen av de fire andre byene har vært skrinlagt i et tiår. Og Lavasa-sjefene er rådville. De har forholdt seg til råd fra prisbelønte amerikanske økonomer og utenlandske investorer, og har kommet frem til at løsningen på Indias største utfordringer er å skape en modell for en ny urban fremtid – en som er utviklet og fredelig. Hvordan kan noen være imot det?

Velstandsvisjon. Hvis man skal forstå Lavasa-skepsisen, må man se nærmere på narrativene rundt byene, og hvordan disse er i konkurranse med hverandre. Vestlige reportere har beskrevet Lavasa som en slags Truman-show-i-Asia-særegenhet, og fremhevet det paradoksale …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?