Bestill sommerutgaven her

En aztekisk hiphop-millennials kamp for kloden

We Rise. The Earth Guardians Guide to Building a Movement that Restores the Planet
Forfatter: Xiuhtezcatl Martinez
Forlag: Rodale (USA)

En ny, ung stemme kjemper for så vel urbefolkninger som miljø. Slik sprer han håp både til sin egen generasjon og til eldre.

Xiuhtezcatl Martinez har aldri godtatt noe kallenavn: Vi skal få streve med uttalen («sju-teskatl»). I hans nylig utkomne miljøkampskrift presenterer han seg selvbevisst: «Jeg er 17 år gammel, og jeg gjør alt jeg kan for å kjempe for forandring i en verden som er i ferd med å bryte sammen.»

Martinez er en amerikanskfødt rapper og miljøaktivist med meksikansk bakgrunn. Han har aztekiske aner – en kultur som selv 500 år etter Cortés’ kolonisering og like mange års kulturell undertrykkelse, anført av den katolske kirken, har holdt seg levende.

Som niåring tar Xiuhtezcatl over lederrollen i morens miljøbevegelse. 15 år gammel holder
han tale i FN.

Xiuhtezcatl beskriver hvordan han som femåring ble tatt med på nattlige ritualer på toppen av aztekiske pyramider. Men det var i Colorado han vokste opp. I 1992 startet moren hans en miljøbevegelse på Hawaii, som siden ble ledet av Xiuhtezcatls søster.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte