Bestill sommerutgaven her

Gorbatsjov – en av de største

Meeting Gorbachev
Regissør: Werner Herzog André Singer
(USA, Tyskland, Storbritannia)

Gorbachev: >/b> Meeting Gorbachev er et nært og engasjerende portrett av mannen som uforvarende ga støtet til Sovjetunionens fall, og som fremdeles framsnakker nedrustning og samarbeid.

I Meeting Gorbachev byr regissør Werner Herzog og hans britiske produsent på et sjeldent glimt inn i den private verdenen til Mikhail Gorbatsjov. Gjennom en serie intervjuer med Gorbatsjov – som er fysisk svekket, men som har beholdt sitt skarpe vidd og klare intellekt – kartlegger Herzog livet til en mann han presist beskriver som «en av de største lederne i det 20. århundre».

Gorbatsjov, som nå er blitt 87, viser det internasjonale rampelyset til daglig at han ikke har mistet noe av sin karakteristiske humor og menneskelighet. Herzog er rask til å fastslå dette, med opptaksmateriale som normalt havner på gulvet i klipperommet: den muntre bemerkningen om den russiske lydmannen som setter på ham myggen («Han prøver å rappe noe fra lommen min!»), og Gorbatsjovs erindring fra da han var guttunge, før krigen, om et møte med etniske tyskere i et kolkos (kollektivbruk) i nabolaget – et møte som etterlot ham med et livsvarig positivt inntrykk av tyskere fordi de laget så usannsynlig gode pepperkaker. Og for de velorienterte: et glimt, tidlig i filmen, av Pavel Palaztsjenko – tolken som arbeidet sammen med ham i 80-årene og var til stede ved historiske hendelser som da Reagan og Gorbatsjov inngikk avtalen om reduksjon av strategiske atomvåpen. Regissøren uttrykker undring over hvorvidt Gorbatsjov bare er høflig, men konkluderer med at han er en ekte, anstendig fyr.

Werner Herzog, som nå er 76 og kjent for å ha gjort ganske ekstreme ting som filmskaper, presenterer et svært elskelig arbeid om en mann som hadde dyp innvirkning på sitt eget lands skjebne.

Med Herzog som forteller gjennom hele filmen – med sin velartikulerte, hese engelsk med tysk aksent – beveger Meeting Gorbachev seg på kanten til å være en helgenbiografi.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte