Seder-Masochism Regissør Nina Paley

En annerledes religionshistorietime


ANIMERT MUSIKAL: Filmskaperen bak Sita Sings the Blues har igjen laget en animert musikal full av fengende musikk og feministisk kritikk – som i likhet med forgjengeren er gratis tilgjengelig på nettet.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-04-07
Seder-Masochism
Regisør: Nina Paley
()

«Og nå over til noe helt annet.» Jeg innledet med dette Monty Python-sitatet også da jeg for noen måneder siden skrev om Boots Rileys film Sorry to Bother You, men det er vel så relevant å ta i bruk om Nina Paleys animerte musikal Seder-Masochism. Både fordi filmen er svært forfriskende og annerledes, og fordi den legendariske britiske komikergruppen – og da særlig spillefilmen Life of Brian – oppleves som en naturlig referanse.

Leken gjenfortelling

Animatør, regissør, manusforfatter og produsent Paley (hun har også en rekke andre funksjoner!) følger her opp sin ti år eldre helaftens animasjonsfilm Sita Sings the Blues, som var en leken og fantasifull adapsjon av det gamle indiske heltediktet Ramayana. I filmen ble denne episke historien om hindugudene Sita og Rama blant annet gjenfortalt etter hukommelsen av tre moderne indere, med alt det innebar av uenigheter, unøyaktigheter og digresjoner. Typisk for Paleys mange kreative påfunn, ga de tre stemme til hver sin animerte skyggedukke. Også denne filmen var en slags musikal, hvor heltinnen Sita i Betty Boop-aktig animert utgave sang ut sine følelser i form av jazzsangerinnen Annette Hanshaws innspillinger fra 20-årene. I tillegg fortalte filmen en parallell nåtidshistorie basert på den amerikanske filmskaperens egne opplevelser fra da mannen hennes fikk «midlertidig» jobb i India, noe som ikke nødvendigvis skulle få et lykkelig utfall for forholdet deres.

Kontroversiell

Sita Sings the Blues vant en rekke priser på filmfestivaler rundt om i verden, men skapte også kontroverser – slik humor baserte på religiøse forestillinger har det med å gjøre. Dette til tross for at filmens skarpeste brodd er av mer feministisk art og ikke en direkte kritikk av hinduismen per se. Men …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal