En alternativ offentlighet

Kollektivet Chto Delat krysser grensen mellom teater og akademia, mellom aristokrati og proletariat, mellom deg og meg – og viser i praksis at det absurd iscenesatte er virkeligheten for mange russere.

Alexander Skidan (t.h) er blant de viktigste poetene i Russland i dag, er omtalt i blant annet Vagant og har tidligere lest under Audiaturfestivalen. Han er også en del av kunstnergruppen Chto Delat, som var grunnlagt av blant andre Dmitri Vilensky (t.v). (Foto fra Indre Oslofjord, tatt av Oxana Timofeeva)

«Og nederst, sammen med dyr og de døde, er prostituerte, folk som holdes fanget for å jobbe; de er den nye, store underklassen. Under oss i arbeiderklassen,» sier Oxana Timofeeva. Den russiske forskeren og filosofen sitter på et bord i en liten stue i et lite hus på en liten øy i Indre Oslofjord. Foran henne folder Artimo Magun armene over brystkassen og sier med utestemme: «Hvordan kan du si ’oss’ i arbeiderklassen?» Han er rektor ved institutt for politiske studier ved Universitetet i St. Petersburg, og han høres sint ut. «Du er ikke en del av arbeiderklassen», fortsetter han. «Jeg veit hvor du bor. Jeg veit hva du tjener. Du er av det aristokratiet som du kritiserer.»

Timofeeva høres også sint ut: «Nei! Jeg eier ingen. Jeg utveksler min arbeidskraft med penger.»

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL