Elven som byens livsblod

FILIPPINENE: En fotobok viser oss hvordan verden ser ut for mange. En søppelhaug. En hån mot menneskeverdet. Et ødelagt økosystem. Kan fotoets makt bistå oss i ønsket om forandring?

Andrew Kroglund
Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 09.05.2019
Living Amongst What Is Left Behind
Forfatter: Mario Cruz
FotoEvidence, New York

En rødplastpose, en svart sko, fire kaffekopper i isopor, en bh, en metallboks,en gammel, ødelagt mobil. Fargebilder av enkeltstående objekter kan bliestetiserte kunstneriske uttrykk når de ståralene. Men her er detmest svart-hvitt-bilder, med objekter som er satt sammen til et større hele. Etlass avfall, mengder av plast, og ressurser på avveie. Det hele blir kvalmendeå se på.

Manilas kaos

Det koloniale Manila på 1800-tallet skal visstnok ha vært et fint sted der Filippinenes hovedstad lå strategisk til. Elven Passig rant stille og vakker på sin 27 kilometers lange ferd fra innsjøen Laguna Lake og ned til sjøen, ved Manila Bay. Historisk sett var dette byens viktigste transportåre. Her ble det badet, og fisken vaket.

Enhver som har vært i Manila, vet at det er ikke mye landlig idyll igjen. Tvert imot. Den grelle, skrikende urbanismen er kitsch, og trafikk-kaoset er skrittet før Dantes inferno.

Fotograf Mario Cruz

Like fullt: Filippinerne er vennligemennesker. Og det er fortsatt mye flott natur på mange steder i dette øyriket.

Men før jegkom over denne fotoboken, visste jeg ikke at de sosiale eller de miljømessigeproblemene som er representert ved elven gjennom Manila, var så store. PasigRiver blir symbolet på alt som er galt. Den ble erklært biologisk død i 1990-årene. Dens historie likner historien tilmange andre elver i raskt industrialiserte byer verden over. Pasig er en avverdens 20 mest forurensede elver. Hvert år transporteres 63 700 tonn plast viaelven ut i havet. Enkelte steder er plastbeltet så stort og tykt at du kan gå
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Gratis prøve
Kommentarer