Elven som byens livsblod

FILIPPINENE: En fotobok viser oss hvordan verden ser ut for mange. En søppelhaug. En hån mot menneskeverdet. Et ødelagt økosystem. Kan fotoets makt bistå oss i ønsket om forandring?

Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 09.05.2019
Living Amongst What Is Left Behind
Forfatter: Mario Cruz
FotoEvidence, New York

En rød plastpose, en svart sko, fire kaffekopper i isopor, en bh, en metallboks, en gammel, ødelagt mobil. Fargebilder av enkeltstående objekter kan bli estetiserte kunstneriske uttrykk når de står alene. Men her er det mest svart-hvitt-bilder, med objekter som er satt sammen til et større hele. Et lass avfall, mengder av plast, og ressurser på avveie. Det hele blir kvalmende å se på.

Manilas kaos

Det koloniale Manila på 1800-tallet skal visstnok ha vært et fint sted der Filippinenes hovedstad lå strategisk til. Elven Passig rant stille og vakker på sin 27 kilometers lange ferd fra innsjøen Laguna Lake og ned til sjøen, ved Manila Bay. Historisk sett var dette byens viktigste transportåre. Her ble det badet, og fisken vaket.

Enhver som har vært i Manila, vet at det er ikke mye landlig idyll igjen. Tvert imot. Den grelle, skrikende urbanismen er kitsch, og trafikk-kaoset er skrittet før Dantes inferno.

Fotograf Mario Cruz

Like fullt: Filippinerne er vennlige mennesker. Og det er fortsatt mye flott natur på mange steder i dette øyriket.

Men før jeg kom over denne fotoboken, visste jeg ikke at de sosiale eller de miljømessige problemene som er representert ved elven gjennom Manila, var så store. Pasig River blir symbolet på alt som er galt. Den ble erklært biologisk død i 1990-årene. Dens historie likner historien til mange andre elver i raskt industrialiserte byer verden over. Pasig er en av verdens 20 mest forurensede elver. Hvert år transporteres 63 700 tonn plast via elven ut i havet. Enkelte steder er plastbeltet så stort og tykt at du kan gå tørrskodd fra en side til den andre. På ett av bildene ser vi en ung gutt som ligger og sover på en madrass ute i elven [se bilde over], men madrassen selv ligger bare oppå plasten.

Abonnement halvår kr 450

Bokens sjokkerende fotografier er …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.