Eksplosive reaksjoner

Et land vi ikke liker har prøveskutt farlige raketter. Kan vi nekte dem det?

Ny Tid

En samlet verdensopinion ble skremt opp av Nord-Koreas prøveskyting av raketter denne uka. Regimet er under voldsomt press fra før, og det har lenge vært spekulasjoner rundt når USA vil gå inn i landet. Nord-Korea har ikke lagt skjul på at de ønsker seg atomvåpen, og ved å teste langdistanseraketter med kraft til å nå vestkysten av USA, har de vist seg som en våpenmakt å regne med. Responsen lot ikke vente på seg. I løpet av morgentimene onsdag hadde ikke bare USA kommet med trusler om reaksjoner, også Nato, Russland, Kina, Storbritannia, Australia og Norge hadde kommet med sterke bekymringsmeldinger.

Situasjonen har klare paralleller til Irans program med utvikling av kjernekraft. Prestestyret sier at de ikke vil utvikle atomvåpen, men ønsker teknologien for å sikre energien i Iran. Internasjonale inspektører har ikke funnet spor av atomvåpen i landet, men også her har frykten for en ny atommakt fått USA og store deler av verdenssamfunnet til å reagere.

Men kanskje har vi ikke så mye å frykte. Slike tester er rutine når de internasjonale stormaktene gjør det. Nord-Korea har ikke brutt noen internasjonale forpliktelser når de gjør som USA, Frankrike og Norge og tester ut våpnene sine. Den største av de testede nordkoreanske rakettene ble dessuten ødelagt etter 42 sekunder – det er altså ingen overhengende fare for at den skal nå California i nær framtid. Ekspertene er også enige om at Nord-Korea ikke har utviklet atomvåpen som kan sendes med rakettene.

Det er all grunn til å være kritisk til regimene i Nord-Korea og Iran. Dette er ikke demokratiske samfunn, det er land vi ikke liker å sammenlikne oss med, og det er regimer der menneskerettigheter blir brutt og utfordret hver eneste dag.

Samtidig må det være rom for forståelse for hvorfor de insisterer på å trosse verdensopinionen. Iran har behov for kjernekraft, og Nord-Korea er under konstant trussel fra verdens eneste supermakt. Det er ikke gitt at USA skal ha den eneste legitime retten til å utvikle atomvåpen.

Og det er heller ikke gitt at Nord-Koreas intensjon i denne saken er så enkel som et ledd i deres atomprogram. De politiske prosessene i området står i stampe, og med de kraftige reaksjonene har det allerede blitt vist stor vilje til politiske forhandlinger. Vi håper at fortgang i disse blir resultatet. Da må verdensopinionens eksplosive reaksjoner først legge seg.

Kommentarer
DEL