Eksperimentet som avdekket menneskets iboende godhet

The Raft forteller historien om Acali-eksperimentet i 1973, som hadde mål om å finne opphavet til menneskelig aggresjon. Eksperimentets resultat overrasket.

Margareta Hruza
Hruza er tsjekkisk/norsk filmskaper og fast filmkritiker i Ny Tid.

The Raft

Marcus Lindeen

Sverige, Danmark, USA, Tyskland

The Raft ble i høst vist ved Nordic Panorama, etter premieren ved CPH:DOX i København, der den vant hovedprisen for beste dokumentar. Filmen følger dagboken til den meksikanske antropologen Santiago Genovés, som studerte voldelig atferd mennesker imellom i det han kalte «Acali-eksperimentet». Tydelig inspirert av Thor Heyerdahls Ra-ekspedisjon, der han selv deltok, bestemmer Genovés seg for å isolere en gruppe mennesker på en liten flåte ved navn Acali og la dem drive over Atlanterhavet i 101 dager – i håp om å finne opphavet til menneskelig aggresjon.

Månedens film kan sees for abonnenter her.

Fra de hundrevis av søkerne som svarte på Genovés’ annonse valgte han kun unge og seksuelt attraktive mennesker, som ellers hadde svært ulik bakgrunn, nasjonalitet, religion og sosial status. For å provosere mannlig aggresjon valgte han bare kvinner til avgjørende roller – som å være kaptein, lege og profesjonell dykker. Mennene ble henvist til trivielle oppgaver som vasking og kjøkkentjeneste for de andre. Ville mennene langsomt prøve å overmanne det «svakere» kjønn? Ville deltagerne hengi seg til ville sexorgier gjennom de tre månedene med isolasjon? Og hvem ville innlede de første tegnene til frustrasjon og aggresjon?

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL