– Eksotisk

Frp mener Norge er nær å opptre som en kommuniststat i saken om Hydro-opsjonene. James Moore, økonomikommentator i den britiske avisa The Independent mener imidlertid saken neppe vil få stor betydning for utenlandske investorer.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[omdømme] Hvordan ser Hydrosaken ut fra London?

– Vel, jeg må innrømme at det hele ser ganske eksotisk ut. Dette kunne nok ikke skjedd i Storbritannia. I hvert fall så lenge det er regjeringens politiske agenda som har vært utslagsgivende. Om det hadde vært en rettssak der det hadde blitt slått fast at styrelederen har gjort noe kriminelt, ville saken stilt seg annerledes.

Har Hydrosaken vært en snakkis i City i London den siste uka?

– Nei på ingen måte, det har i hvert fall ikke jeg fått med meg. Jeg hadde ikke hørt om saken før du ringte i formiddag og spurte om et intervju, så nå har jeg brukt Google News aktivt i mellomtida.

Hva har denne saken å si for norsk næringslivs omdømme, og da særlig for delvis statseide selskap?

– Vel, det er nok neppe noen fordel, men regjeringen har jo rett til å ta slike grep når de har folket bak seg. Noen investorer vil nok heve øyenbrynene, men de vil ikke se seg blinde på en enkeltsak. Investorer ser an helhetsbildet når de vurderer ulike risiki. Britiske investorer kjøper seg nå glupsk opp i Russland og Kina, land der staten ikke bare en vesentlig mer aktiv, men også langt mindre forutsigbar enn i Norge, så jeg tror nok ikke denne saken gir stor grunn til bekymring.

Men anses den norske politikken som gammeldags, eller kan Gordon Browns tredje vei komme til å ta en krapp venstresving i retning mer statlig inngripen i næringslivet?

– Nei Mr. Brown vil nok ikke begi seg ut på en slik kursendring. Det statlige eierskapet i Storbritannia begrenser seg i all hovedsak til postvesenet, og staten griper i svært liten grad inn i næringslivet. Da den russiske gassgiganten Gazprom, som er på vei mot å bli verdens største selskap, forsøkte å overta gasselskapet Brit Gas ble det spekulert i om regjeringen trakk i noen tråder bak sceneteppet, men det kom ingen offisielle initiativ. Nei, i en slik sak om opsjoner og lederlønningen her i Storbritannia kunne det nok blitt litt bråk fra noen «backbenchere» i parlamentet, men ikke noe mer enn det.

Fakta Hydro-opsjonene:

– 25. juli ble det kjent at Hydro avvikler sitt opsjonsprogram. 35 ledere i Hydro skulle i den forbindelse få utbetalt til sammen 210 millioner kroner.

– 2. august fikk næringsminister Dag Terje Andersen to rapporter om saken. Advokatkontoret Selmer konkluderte med at styret opptrådte i overensstemmelse med allmennaksjeloven, mens BA-HR landet på motsatt konklusjon.

– 5. august gikk styreleder Jan Reinås av etter at næringsministeren sa at Reinås ikke lenger har regjeringens tillit.

– Konsernsjef Eivind Reiten i Hydro avviser spekulasjonene om at han har vært med på å utforme opsjonsavtalen, men gir likevel fra seg 7,8 av de 28 millionene han mener han hadde krav på.

– Frp-formann Siv Jensen mener Norge er farlig nær å opptre som en kommuniststat, og at saken bidrar til å svekke norske bedrifters renommé.

---
DEL