Det ikke-eksisterende tyrkiske rettsvesenet

Det har lenge vært triste tilstander for Tyrkias juridiske system, og nå virker det som om landet har forlatt alle ambisjoner om å likne en rettsstat.

President Recep Tayyip Erdogan har uttalt at domstolene skal adlyde ham, og siden unntakstilstanden ble utropt har ikke rettssystemet vært noe annet enn en forlengelse av presidentembetet. Ny Tid har møtt tyrkiske aktivister og journalister som har direkte erfaring med det de kaller et håpløst system.

Innendørsaktivisme. Berna Akkizal arbeider i organisasjonen Initiative for Freedom of Expression. En konsekvens av dagens politiske tilstand er at aktivistene i Initiative for Freedom of Expression har måttet endre måten de arbeider på. Loven forbyr nå demonstrasjoner, så Initiative for Freedom of Expression konsentrerer seg mer om å holde innendørs debatter og seminarer om ikke-voldelig motstand. «Jeg savner de dagene vi kunne være aktive utendørs, demonstrere i gatene og vise hvem vi var. I dag er det for risikabelt. Jeg kan ikke utsette medlemmene for faren – brudd på forbudet mot demonstrasjoner kan medføre flere år i fengsel.»

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL