Eks-narkomane får ikke forsikring

Narkomane må ha vært rusfri i fem år før de får tegne forsikring. – Stigmatisering, sier utekontaktleder Tommy Husebye.

– Dette er det verste jeg har hørt. Hvordan får de vite at noen har vært rusmisbruker tidligere, bryter Tommy Husebye ut når Ny Tid forelegger ham informasjonen om at forsikringsselskaper i Norge ilegger tidligere rusmisbrukere fem års karantene før de får tegne personlige forsikringsavtaler.

Husebye er leder i Landsforeningen for utekontakter som representerer rundt 250 feltarbeidere som jobber på gateplan med rusmisbrukere i Norge. Daglig jobber han i utekontakten i Fredrikstad.

– Dette vitner om en holdning som sier; en gang misbruker, alltid misbruker, fortsetter han.

Også leder for Stortingets sosialkomité er rystet:

– Dette visste jeg ikke. Rusmisbrukere blir jo betraktet nærsagt som ikke-mennesker; de møter veggen over alt, sier Frps John Alvheim.

5 års karantene

Aktive rusmisbrukere får overhode ingen forsikring, og ingen forsikring gis før det har gått fem år etter at en person har blitt erklært rusfri.

– Det stemmer, vi gir ikke livsforsikring til tidligere rusmisbrukere før de minst har vært rusfrie i fem år. Selv da kan det være vanskelig for dem å få forsikring hos oss, sier informasjonssjef Per Ivar Sandvik i Storebrand Livsforsikring.

– Heller ikke vi gir forsikring før vedkommende har vært rusfri i fem år. Du kan si at fem år er lenge, men dette har ingenting med stigmatisering å gjøre, mener informasjonsdirektør for forsikring, Kjerstin Hauk-Hansen, i Gjensidige NOR.

Også SpareBank 1 og Norske Liv praktiserer fem års karantene for tidligere rusmisbrukere.

– Etter fem års karensperiode, gjør vi en totalvurdering før vi bestemmer om vedkommende får forsikring hos oss og hvor høye premiene blir. Hvis den tidligere rusmisbrukeren da er i arbeid og har fast bopel, øker sjansene for vedkommende, forklarer sousjef Øivind Bull i Storebrand.

Detaljert skjema

Felles for forsikringsselskapene Ny Tid har kontaktet, er at de retter seg etter anbefalingene gitt av Nemda for helsebedømmelser. Nemda består av representanter fra forsikringsselskapene, samt to representanter fra Legeforeningen.

– Årsaken til karensperioden, er risikoen for helseproblemer, sjukdom og tilbakefall som er forbundet med rusmisbruk. Det er imidlertid ikke bare i denne sammenheng vi praktiserer karantene. Hvis du har hatt kreft, kan du få karensperiode fra null til fem år, alt ettersom hvilke type kreft du har hatt. Det samme gjelder for hjertelidelser eller dersom forsikringssøker for eksempel har forsøkt å ta selvmord flere ganger, påpeker Stein Kjennvold, som representerer Gjensidige NOR i Nemda for helsebedømmelser.

På spørsmål om hvordan forsikringsselskapene kan vite om en person tidligere har vært rusmisbruker, svarer han:

– For det første må en potensiell kunde fylle ut et detaljert skjema hvor vedkommende må svare på detaljerte spørsmål om alt fra rusforbruk til helse og sjukdom. Når man undertegner skjemaet, gir man samtidig samtykke til at vi kan gå til vedkommendes lege for å få utfyllende informsajon.

Samtykkeerklæring

Denne samtykkeerklæringen gir altså forsikringsselskapene anledning til å grave dypere i den potensielle kundens helsehistorikk, noe alle Ny Tid har snakket med i sakens anledning viser til.

– Med samtykkeerklæringen kan legen oppheve taushetsplikten. Likevel kan legen nekte å gi opplysninger til oss, men det skjer svært sjeldent, forteller Stein Kjennvold, og legger til at dersom ikke legen vil gi den nødvendige informasjonen, kan forsikringsselskapet avslå søknaden fra den potensielle kunden.

– Til en viss grad kan man nok si at legen kan bli fanget av samtykkeerklæringen, innrømmer avdelingsleder Terje Vigen i Den norske lægeforeningens helsepolitiske avdeling.

– Men legen skal likevel, eventuelt sammen med pasienten eller den potensielle forsikringskunden, vurdere om informasjonen forsikringsselskapet ber om er relevant. Det er derfor i noen grad opp til den enkelte leges skjønn å vurdere hva som går videre til selskapene, fortsetter han.

Vigen er ikke kjent med om legeforeningen har gått inn i problemstillingene rundt karensperioder for rusmisbrukere.

– Men jeg er ikke uenig i at fem år er en lang karantene-tid. Når det gjelder Nemda for helsebedømmelser, har vi vært med der i 6-7 år, men jeg vet ikke om Legeforeningens representanter var med på å utarbeide anbefalingene om karensperiode for rusmisbrukere, forklarer Vigen.

– Våre representanter er oppnevnt som fagpersoner og har ikke bundet mandat fra Legeforeningen til å hevde spesielle standpunkter, legger han til.

– Lugubre metoder

– Jeg vil ikke at offentligheten skal få vite om min helsetilstand. Når det gjelder rusmisbrukere, er de allerede nok stigmatiserte. Men forsikringsselskapenes lugubre foretningsmetoder mot folk som ligger nede, føyer seg bare inn i bildet jeg allerede har av dem, sier han.

Et forsøk fra Ny Tid på å spørre om hvorfor ikke risiko for dødsfall og skade i trafikken gjør at alle som kjører bil må ut med høyere premier eller får karensperioder slik som rusmisbrukere, blir blankt avfeid i forsikringsbransjen:

– Sammenligningen med vanlige bilister er absurd. Det er to millioner som kjører bil i Norge, og bare 10.000 stoffmisbrukere, sier sousjef Øivind Bull i Storebrand.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here