Eks-Bellona-topp i oppdrag for Aracruz

Miljøkonsulent og tidligere Bellona-medarbeider Bård Bergfald får kritikk fra miljøaktivister for å ikke spille med åpne kort om sitt oppdrag for Erling Lorentzens kontroversielle selskap i Brasil.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Tidligere Bellona-medarbeider Bård Bergfald – nå daglig leder i miljøkonsulentbedriften Bergfald & Co – må nok en gang tåle kritikk fra miljøbevegelsen.

Denne gangen gjelder det Bergfalds oppdrag for Erling Lorentzens meget kontroversielle selskap Aracruz Celulose i Brasil – et oppdrag Bergfald i flere sammenhenger ikke åpent har flagget, ifølge kritikerne.

– Først da jeg spurte han vedgikk han at han jobber for Aracruz Celulose, sier Hanna Matinpuro i det finske Naturvernforbundet.

– Vi er ikke imponert over Bergfalds åpenhet, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Regnskogsfondet.

Overfor Ny Tid bekrefter Bergfald at han jobber for Aracruz Celulose og at selskapet betalte for hans to ukers Brasil-besøk i august. Men alt han vil si konkret om jobben er at han «gir råd om aktuelle tema» til Lorentzen-selskapet.

En miljøversting

15. oktober i høst ble det arrangert pressekonferanse i Helsinki. Her lanserte den finske eksportkredittkampanjen et hefte om Aracruz Celulose i forbindelse med at finske eksportkredittinstitusjoner har gitt selskapet 11 millioner dollar i garantier, samt at Lorentzen-selskapet sammen med finsk-svenske Stora Enso har bygget en ny cellulosefabrikk i Brasil.

Aracruz Celulose er i dag under sterk kritikk fra en bredt sammensatt folkelig brasiliansk kampanje. De mener at selskapets enorme plantasjer med hurtigvoksende eukalyptustrær i delstatene Espirito Santo og Bahia er miljøødeleggende, og at selskapets virksomhet har fortrengt tusenvis av mennesker.

Ikke minst har konflikten mellom Erling Lorentzens selskap og lokale indianerstammer tidligere fått mye oppmerksomhet, og for miljø- og solidaritetsbevegelsen i mange land framstår Aracruz Celulose som en desidert versting.

– Forsvarte Aracruz Celulose

På pressekonferansen i Helsinki var foruten presse, representanter fra den brasilianske kampanjen mot Aracruz Celulose og finske miljøorganisasjoner, også Stora Enso til stede med representanter.

Men miljøvernerne visste ikke hvem Bård Bergfald var, da han tok ordet etter at arrangørene hadde presentert heftet med kritikk av Lorentzen-selskapet.

– Han presenterte seg da som en miljøkonsulent fra Norge som nylig hadde vært i området hvor Aracruz Celulose har sin virksomhet, forklarer Hanna Matinpuro fra det finske naturvernforbundet og Tove Selin fra den Finske eksportkredittkampanjen til Ny Tid.

Under pressekonferansen tok Bergfald ifølge de to finske miljøvernerne Aracruz Celulose i forsvar. Blant annet forsvarte han selskapets eukalyptusplantasjer og celluloseproduksjon ut i fra at ikke alle behov for papir i verden kan dekkes ved hjelp av resirkulert papir.

– Mangel på åpenhet

Matinpuro og Selin lurte under veis på hvem egentlig Bergfald representerte. Og etter at pressekonferansen formelt var over, henvente Matinpuro seg til den norske miljøkonsulenten.

– Jeg spurte ham da om han jobbet for Aracruz Celulose. Han fortalte at han hadde et eget miljøkonsulentfirma, og innrømmet så at han blant annet hadde oppdrag for Aracruz Celulose, forteller Matinpuro.

Hun og Tove Selin er lite begeistret over at Bergfald ikke fra første stund åpent flagget at han var kjøpt og betalt av Aracruz Celulose. Etter deres mening utførte Bergfall et slett forsvar av Lorentzen-selskapet under pressekonferansen, og var derfor sånn sett ikke noe å bry seg om.

– Det verste var at han ikke åpent fortalte hvem han representerte med en gang, sier Selin, som legger til at de støtte på Bård Bergfald igjen i Stockholm dagen etter, denne gangen under et seminar om plantasjer og hurtigvoksende treslag.

E-post fra Bergfald

To uker tidligere opplevde Regnskogsfondet en tilsvarende situasjon med Bård Bergfald i Oslo som organisasjonen ikke var særskilt glad for.

2. oktober arrangerte organisasjonen et Brasil-seminar. Bakgrunnen var Bondevik-regjeringens nært forestående delegasjon med næringslivstopper og Kongen til Brasil. Seminaret handlet om regnskogen, indianernes situasjon i landet og miljøutfordringene til president Lula.

– Et par dager før seminaret mottok vi en e-post fra Bård Bergfald der han skreiv at han meldte seg på, forteller Regnskogsfondets informasjonsansvarlig Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, og viser fram e-posten for å illustrere hvorfor de trodde at Bergfald ønsket å delta av rent private grunner:

«Jeg vil gjerne få melde meg på til Brasil-seminaret. Jeg var sammen med min samboer i to uker i Rio og oppover langs kysten i august, og vil gjerne lære meg mer om landet. Obrigado! Bård Bergfald. Bergfald & Co as»

– Et mønster fra Bergfald

Til Brasil-seminaret kom Bergfald ifølge Regnskogsfondets informasjonsansvarlig sammen med en kvinne.

– På deltagerlista skreiv hun seg opp som Randi Ferden, representant for Erling Lorentzen. Hun forlot seminaret før det var over. Men jeg begynte å lure, og gikk derfor bort til ham etter seminaret og spurte hvem det var han nå jobbet for, sier Rostvåg Ulltveit-Moe, og viser til tidligere sammenhenger hvor Bergfald har vært konsulent for interesser som organisasjonen oppfatter som motstandere.

Ifølge Rostvåg Ulltveit-Moe ble ikke stemningen helt god da Bergfald sa at han jobbet for Aracruz Celulose og hun svarte med å stille spørsmålstegn ved hvorfor han da ikke hadde informert om dette i e-posten.

– Regnskogsfondet opplever dette og det som skjedde i Finnland som et mønster fra Bergfalds side. Han lyver ikke, men vi er ikke imponert over åpenheten, sier Regnskogsfondets informasjonsansvarlig.

Betalt av Aracruz

Da Ny Tid først kontaktet Bård Bergfald per telefon angående kritikken mot ham, bekreftet han at han har et oppdrag for Aracruz Celulose. Men da han på oppfølgingsspørsmål ble bedt om å si hva oppdraget konkret gikk ut på, svarte han at han ikke ville si noe om det.

Siden har Bergfald kun villet kommunisere med Ny Tid via e-post i denne saken.

I en av e-postene bekrefter den tidligere Bellona-medarbeideren at hans to ukers besøk i Brasil i august var kommet i stand etter invitasjon fra Aracruz Celulose – og betalt av selskapet.

Om sitt oppdrag for Lorentzen-selskapet sier han følgende:

– Jeg er rådgiver for Aracruz, du er journalist. Jeg gir råd om aktuelle tema – du skriver (håper jeg) om aktuelle tema. Nærmere spesifikasjon er ikke relevant å gi.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here