Den edle kunst å lyve


I Werner Sonnes nye politiske thriller går fake og fakta opp i en høyere og høyst skremmende enhet.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2017-09-14
Wer den Sturm sät
Forfatter: Werner Sonne
Edition M, Luxembourg

«The noble art of lying» er Oscar Wildes definisjon av dikteryrket. Når så diktningen synes mer virkelig enn virkelig-heten, er vi over i den mentale sjangeroppløsningen. Helt konkret skjer dette der fantasi og fakta går opp i en høyere enhet. Tyske Werner Sonne, forfatter og tv-journalist med lang korrespondenterfaring fra Bonn, Warszawa og Washington, beveger seg elegant rundt i dette grenselandet. Som i thrilleren Wer den Sturm sät – «Den som starter stormen». 

Fakta møter fiksjon. I den virkelige verden sneier et russisk jagerfly nesten et amerikansk rekognoseringsfly, etter at mannskapet har fanget opp et US-B-52 bombefly på radaren. I Werner Sonnes fiksjon støter et russisk bombefly sammen med et tysk jagerfly og utløser en tiltakende øst–vest-krise. En kriminalgåte – et mistenkelig dødsfall på den tyske ferieøya Sylt – er rammen rundt denne bare lett kamuflerte analysen av dagens storpolitikk. Sonne skriver ofte sakprosa om politiske emner, så hvorfor ikke i romans form denne gangen?

Forfatteren er en 71 år gammel hvitmanket herre, som droppet ut av skolen som 16-åring, tok seg jobb som journalist og har blitt ved sin lest siden, blant annet som programleder for Tysklands viktigste statlige tv-stasjon ARD. Han har opp igjennom årene beveget seg på mange ulike internasjonale arenaer, og fulgt statsledere over hele i verden tett. Etter hvert har disse erfaringene funnet sin plass i Sonnes fiksjon. «Mye faglitteratur om politikk og politikere  forblir tørre analyser og ender i en støvete bokhylle. Jeg ønsker å formidle verdenspolitikken gjennom å underholde,» sier han om sin siste utgivelse.

Skribentens verktøykasse. Sonnes sjangervalg gir ham frihet til å krype innunder huden på storpolitikkens tungvektere. Han utstyrer dem med følelser, tanker og tvil. Vi følger forfatteren villig forbi det knappe nyhetsbildet vi daglig fôres med, og blir sittende som på nåler når han beskriver de uhyrlige nesten-katastrofene som utspiller seg i boken.

Sonnes rolle som høyprofilert politisk reporter er en unik plattform å skrive ut fra. Et kjent sitat av ham lyder: «Nå har De unnlatt å svare på spørsmålet mitt  to ganger. Tenk Dem godt om før De gjør det enda en gang.» Hans etiske standard har gjort ham i stand til å balansere hårfint mellom nærhet og avstand til sine intervjuobjekter, og til å behandle sensitive emner med …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)