Dytter egne fram

Tv-programmene er rå på å promotere tv-tryner fra egen kanal. TV 2 er verstingen.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.11.2006
[underholdning] Det er fredag kveld på NRK. Fredrik Skavlan har i Først & sist besøk av den svenske skuespilleren Peter Stormare, og runder av samtalen med å fortelle Stormare at det finnes en norsk programleder som heter Christine Koht. «Hun lager en serie som handler om den norske kjernefamilien. Den har premiere her på NRK1 nå på mandag, men vi skal unne oss et lite klipp allerede nå.»

Etter at NRK dermed har vist hva NRK skal vise på mandag, kommer Christine Koht inn i studioet til Skavlan for å fortelle om arbeidet med det NRK skal vise. Hun er ikke den eneste.

– Ingen konserntenkning

Uka før var Arne Scheie og to av deltagerne i Kvitt eller dobbelt innom. Uka før der igjen fortalte Atle Antonsen om NRK-serien Etaten, og uka etter Christine Koht får vi se klipp fra den nye serien til Melonas – «NRK-aktuelle senere i høst», ifølge Skavlan.

Så vi spør Marianne Torp Kjærulf i Først & sist-redaksjonen:

– Hvorfor har dere folk fra andre NRK-programmer som gjester?

– Det er fordi vi mener de har et interessant og morsomt materiale å komme med. Christine Koht har faktisk vært hos oss to ganger, og det er fordi hun er en som holder på med sine helt egne prosjekter og har mye på hjertet, sier Torp, som mener de ikke først og fremst går etter kjendisstatus.

– Når det gjelder Kvitt eller dobbelt, valgte vi å ikke ha med programlederen Nadia Hasnaoui, men vinklet på to deltakere og fagdommer Arne Scheie.

– Er dette et ledd i en strategi for å skape blest om NRKs produksjoner?

– Vi driver ingen konserntenkning. Vi hadde folk fra TVNorges Heia Tufte før det slo gjennom, og Thomas Numme og Harald Rønneberg fra TV 2s Senkveld har også vært innom. Vi diskuterer problemstillingen i redaksjonen, og er forsiktige med å ta med folk fra NRK-systemet.

– Kan det bli for mye gjenbruk?

– Det kan det. Jeg synes ikke vi har hatt det, sier Torp.

Vi skal snart se at TV 2 ikke er stort bedre enn NRK. Faktisk er de verre. Men først spør vi medieviter Hanne Bruun ved universitetet i Århus:

– Når ble det fjernsynskanalenes oppgave å lage underholdning av sin egen underholdning?

– Dette er selvfølgelig en del av vår tids hysteriske blikk på seertallene. I monopolets glade dager var man likegyldig overfor slikt. Da var det faktisk et program på Danmarks Radio som het «Neste ukes tv», og det var – morsomt nok – veldig populært. I dag får vi disse smakebitene hele tiden.

– Er dette en uetisk praksis?

– Nei, det synes jeg ikke. Men jeg forstår godt at folk reagerer på det. Som seer føler man seg litt snytt. Du får jo ikke vite noe nytt, bortsett fra at det kommer noe annet du kan se på senere.

– Har det vært noen debatt om dette i Danmark?

– Ikke i forbindelse med prateprogrammene. Debatten har i større grad gått på bruken av egne journalister som eksperter i nyhetssendinger, som at USA-korrespondenten også er USA-ekspert, og at de lager en stor nyhet ut av en dokumentar som kommer senere på kvelden. De mer seriøse aktørene er altså ikke stort bedre.

Hos TV 2 er det vanskelig å ikke se hva som skjer. Bård Eriksen er prosjektleder for Senkveld og God kveld, Norge, to programmer som hittil i høst har hatt besøk av TV 2-kjendiser som Johan Golden og Henrik Elvestad, Finn Schjøll, Kari Jaquesson, Zahid Ali, Silje Stang, kanalens værdamer og Skal vi danse-deltagere. Hvorfor?

– Alle disse navnene har vært gjester når de har vært aktuelle med nye programmer, en ny cd, er blitt stemt ut, eller lignende. De er også folk som tv-seerne der hjemme har et forhold til, sier Eriksen.

Interessante kjendiser

Han legger til at God kveld, Norge er veldig kjendisbasert.

– Og tv-fjes vil selvfølgelig være veldig interessante for et kjendisprogram. Det går da på bekostning av utøvere fra smalere arenaer som teater og revy. Når det gjelder Senkveld, legger vi vekt på at gjestene skal være flinke til å prate for seg, og folk som er vant til å være på tv er nettopp det, sier Eriksen.

– Dere er ikke redde for at seerne skal bli lei av de samme trynene?

– Det finnes alltid en fare for det. Men jeg mener at disse to redaksjonene er flinke til å variere og finne spennende mennesker, sier Eriksen.

Anne Lindmo i NRKs Store studio har ikke hatt én NRK-kjendis på besøk i høst. Hun er imponert over TV 2s målbevissthet:

– TV 2 er helt rå på dette, særlig på fredagene. De greier å skape en sømløs tv-kveld der de geleider seerne fra det ene programmet til det andre – selvfølgelig for å hindre lekkasje til andre kanaler. Thomas og Harald fra Senkveld kommer inn på slutten av Skal vi danse. Og så kommer det danseløver inn i Senkveld, og gjerne en fra Hotel Cæsar. Så blir det tv om tv om tv hele veien. Sånn resirkulering er ikke noe for oss.

– Hvorfor er dere så dårlige på resirkulering?

– Det egner seg overhodet ikke hos oss, vi graver heller opp litt uventede tv-gjester og har suksess med det. En gang hadde vi lyst til å ha med Anne-Kat. Hærland, men valgte å droppe det, fordi hun er fredagsfjes i NRK. Derimot valgte vi å ha med Finn Schjøll og Eirik Newth for å belyse hvordan tv-mediet skaper sine egne kjendiser – hvordan en gla’skrullete gartner og en stutttjukk astrofysiker kan bli riksfilosofer og til slutt kjøre ekstrarunde på kjendiskarusellen ved å suse inn i Skal vi danse. Hva blir det neste?

– Men er det ikke logisk at tv-seere er opptatt av andre tv-programmer?

– Jo, for all del, kongen og prinsene av fredagskvelden hadde ikke gjort dette hvis det jaget seere. Da ville det nok raskt tatt slutt. Det er jo tallene som teller, mener Lindmo.

Gratis prøve
Kommentarer