Dytter egne fram


Tv-programmene er rå på å promotere tv-tryner fra egen kanal. TV 2 er verstingen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-11-02
[underholdning] Det er fredag kveld på NRK. Fredrik Skavlan har i Først & sist besøk av den svenske skuespilleren Peter Stormare, og runder av samtalen med å fortelle Stormare at det finnes en norsk programleder som heter Christine Koht. «Hun lager en serie som handler om den norske kjernefamilien. Den har premiere her på NRK1 nå på mandag, men vi skal unne oss et lite klipp allerede nå.»

Etter at NRK dermed har vist hva NRK skal vise på mandag, kommer Christine Koht inn i studioet til Skavlan for å fortelle om arbeidet med det NRK skal vise. Hun er ikke den eneste.

– Ingen konserntenkning

Uka før var Arne Scheie og to av deltagerne i Kvitt eller dobbelt innom. Uka før der igjen fortalte Atle Antonsen om NRK-serien Etaten, og uka etter Christine Koht får vi se klipp fra den nye serien til Melonas – «NRK-aktuelle senere i høst», ifølge Skavlan.

Så vi spør Marianne Torp Kjærulf i Først & sist-redaksjonen:

– Hvorfor har dere folk fra andre NRK-programmer som gjester?

– Det er fordi vi mener de har et interessant og morsomt materiale å komme med. Christine Koht har faktisk vært hos oss to ganger, og det er fordi hun er en som holder på med sine helt egne prosjekter og har mye på hjertet, sier Torp, som mener de ikke først og fremst går etter kjendisstatus.

Abonnement halvår kr 450

– Når det gjelder Kvitt eller dobbelt, valgte vi å ikke ha med programlederen Nadia Hasnaoui, men vinklet på to deltakere og fagdommer Arne Scheie.

– Er dette et ledd i en strategi for å skape blest om NRKs produksjoner?

– Vi driver ingen konserntenkning. Vi hadde folk fra TVNorges Heia Tufte før det slo gjennom, og Thomas Numme og Harald Rønneberg fra TV 2s Senkveld har også vært innom. Vi diskuterer problemstillingen i redaksjonen, og er forsiktige med å ta med folk fra NRK-systemet.

– Kan det bli for mye gjenbruk?

– Det kan det. Jeg synes ikke vi har hatt det, sier Torp.

Vi skal snart se at TV 2 ikke er stort bedre enn NRK. Faktisk er de verre. Men først spør vi medieviter Hanne Bruun ved universitetet i Århus:

– Når ble det fjernsynskanalenes oppgave å lage underholdning av sin egen underholdning?

– Dette er selvfølgelig en del av vår tids hysteriske blikk på seertallene. I monopolets glade dager var man likegyldig overfor slikt. Da var det faktisk et program på Danmarks Radio som het «Neste ukes tv», og det var – morsomt nok – veldig populært. …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)