Scheme Birds
Regissør: Ellen Fiske,Ellinor Hallin
(Storbritannia, Sverige)

FATTIGDOM / En generasjon unge skotter viser fram øyeblikk av ømhet og omsorg midt i hverdagens frustrasjoner, prøvelser og voldsepisoder.

En dyster hverdagsrealisme har preget og nærmest definert britisk film. Filmene skildrer arbeiderklassens fattigdom og vanskelige kår og understøttes av den politiske venstresidens bekymring for samfunnets økende forskjeller. Filmene kommer farlig nær sosialpornografi, spesielt når problemstillingene omfavnes av regissører med en privilegert bakgrunn som virker mer tvunget til å overføre klasseskyld enn ansporet til å skape noe basert på autentiske opplevelser.

Scheme Birds er ikke en av disse filmene, selv om den innledningsvis kan virke slik.

Handlingen foregår i den skotske byen Motherwell sør for Glasgow, tidligere kjent som stålindustriens hovedstad, som nå er stagnert i en økonomisk resesjon etter at nevnte industri ble hardt presset under Margaret Thatchers regime. Stålverkene ble nedlagt i tur og orden, og i dag er det kun ett stålverk igjen, som gjenåpnet i 2016.

Motherwell framstilles som en dyster by, ødelagt av narkotika og kriminalitet, der den mannlige delen av befolkningen er inn og ut av fengsel.

«Blir du her, blir du enten sperret inne eller havner på tjukken», sier unge Gemma. Vi følger henne gjennom flere år mens hun forsøker å navigere i starten av voksenlivet – der alt taler mot at hun vil lykkes, og hvor det kreves både utholdenhet og besluttsomhet.

Scheme Birds – Trailer from Syndicado on Vimeo.

 

Sosialrealisme

Regissørene Fiske og Hallin har laget en dokumentarfilm, men intimiteten og tilgangen til karakterenes privatliv gjør at den like gjerne kunne vært en sosialrealistisk fiksjonsfilm. Regissørduoen kommer fra Sverige, men de lar hovedpersonene får rom til å beskrive og definere forholdet til miljøet de lever i, påegne premisser, uten å melke tragediene for sitt sjokkerende innhold.

Historien om Gemma og hennes nærmeste savner verken tragedier eller ulykker, men måten dette fortelles på, skiller seg ut. I stedet for lidelse som sensasjonalisme finner vi – som i mange av filmene om Storbritannias fattige – en lavmælt, inderlig godhet og håp som er flettet inn i en verden der daglige prøvelser er normalen.

Gemma . . .Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)
Abonnement kr 195 kvartal