Dylan-hylla

NOBELPRISEN: Har Akademiet endelig forstått at tung rockerytme kan bringe poesi og kultur?

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskiöld-programmet. (Styreleder i Ny Tid).

Endelig fikk Bob Dylan sin Nobelpris i litteratur. Kanskje har Svenske Akademien sine 18 – eller rettere 17 – endelig forstått at tung rockerytme kan bringe poesi og kultur? Kanskje har de lest og blitt glad i? Eller kanskje har de bare gitt etter for 25 års masing?

Stockholm 2013. Jeg gikk ned de slitte stentrappene under Nobelmuseet i Gamla Stan til Svenska Akademien og Nobelbiblioteket. Den gamle bygningen sitrer av godt slitt verdighet. Biblioteket har som oppgave å fôre de akademimedlemmene med lesestoff av og om gode kandidater til den gjeve prisen. Daglig blir det lagt nye bøker på bordet for medlemmene som stikker innom på en kaffe eller ”fika” – eller bare for å få bekreftet at de har plass på de  ”de adertons” fasjonable skinnseter.

IMG_2697På stol nr. 17 holdt Dag Hammarskjöld til den tiden han fikk tid til det, på samme stol som faren, statsminister Hjalmar Hungerskjöld. De 18 utnevnes av «kongen» og kan derfor ikke selv velge å gå av. For kongen, må vite, er utnevnt av Gud, så da er det bare å vente til Han avsetter deg – ved død. I dag står stol 15 tom etter at Kerstin Ekman gikk – dvs sluttet å komme – i protest .

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.