Bestill sommerutgaven her

Du skal ikke slå i hjel!

Hvorfor KrF må stemme ut denne regjeringen.

For snart et år siden var jeg så heldig å bli invitert til Vatikanet på konferansen Planer for en verden uten atomvåpen og for full nedrustning. Det gjorde godt å høre pave Frans’ klare tale i denne sammenhengen, og jeg håpet at han ville kunne påvirke resten av kristenheten – og verden. Så kommer Knut Arild Hareide med forfriskende politiske utspill her hjemme og snakker om solidaritet, medborgerskap og andre viktige verdier som må få større plass i vår samfunnsplanlegging – og det sågar i en situasjon hvor Norge er hærtatt av provoserende NATO-styrker på gigantøvelse!

Kan Kristelig Folkeparti hjelpe oss med å ta til motmæle mot den enorme pågående militariseringen? Kan de hjelpe oss så vi slipper å se en glisende, naivt selvtilfreds statsminister kose seg i militære maktbrynjer? Kan de bidra til å gjøre pave Frans’ ord til våre?:

«[E]t eskalerende våpenkappløp fortsetter med uforminsket styrke, og kostnadene ved utvikling og modernisering av våpen, ikke bare atomvåpen, utgjør en vesentlig utgift for enkeltland. Derved kommer de egentlige prioritetene for vår menneskelige familie i andre rekke, som kampen mot fattigdom, bygging av fred, prosjekter innen utdanning, økologi og helse samt utvikling av menneskerettighetene […].Internasjonale relasjoner kan ikke holdes fanget av militær makt, gjensidige trusler og fremvisning av våpenlagre. Masseødeleggelsesvåpen, spesielt atomvåpen, skaper kun en falsk trygghetsfølelse. De kan ikke utgjøre grunnlaget for sameksistens mellom medlemmer av vår menneskelige familie.» (Tale under konferansen om humanitære konsekvenser av atomvåpen, 7. desember 2014.)

Det femte bud

For det dreier seg vel om det femte bud: «Du skal ikke slå i hjel.» Å drepe er også forbudt i vårt rettssystem, og i Menneskerettighetserklæringens artikkel tre står det: «Enhver har rett til liv […].» Likevel gjelder det ikke i krig. Da er det plutselig legitimt å ta liv, og vi snakker om «rettferdig krig» eller «hellig krig» og finner måter å demonisere potensielle fiender på så det skal bli enklere å bekjempe den moralske uroen i sinnet. Fremtidige generasjoner vil ikke komme til å forstå hvordan vi kunne opprettholde et så bestialsk system, at vi ikke klarte å «skape fred med fredelige midler», som det står i FN-pakten. Det er på høy tid å kvitte seg med denne gammeldagse, patriarkalske tenkningen; på tide å kriminalisere krig og få dem som kriger eller truer med krig, stilt for internasjonal rett.

Verden bruker mer enn 1700 milliarder kroner per år på det militære, noe som tilsvarer 615 regulære årsbudsjett for FN.

- annonse -

Kristenfolket et vel også, nærmest per definisjon, interessert i å ta vare på skaperverket? Det å akseptere at verden bruker mer enn 14 000 milliarder kroner per år på det militære, noe som tilsvarer 615 regulære FN-årsbudsjett – er det motsatte. Det medfører at vi ikke har ressurser til å møte folks behov og interesser. Dersom 10 prosent av de årlige militærutgiftene ble brukt for å realisere FNs bærekraftsmål, ville det gi oss en mulighet til å få bukt med fattigdom, analfabetisme og store helseutfordringer, samt å snu den truende klima- og miljøforringelsen. I stedet bruker vi penger på et militært forsvar som ikke kan gi oss trygghet for de truslene som henger over oss, men som rett og slett gjør dem verre. For våpenproduksjon, testing, lagring og bruk i øvelser og krig gjør militærvesenet til verdens største miljøversting på grunn av bruk av naturressurser og energi samt karbon- og andre giftutslipp.

Bærekraftig utvikling

Også her kan pave Frans vise vei. I sitt «miljøbrev», Laudato Si’ («Lovet være du»), erklærer han: «[F]or mennesker er det en synd å forurense klodens vann, jord, luft og liv. For ‘å begå en forbrytelse mot naturens verden er en synd mot oss selv og mot Gud’.» En slik helhetlig økologisk tenkning er i overensstemmelse med FNs bærekraftsmål (Agenda 2030), hvor det står i innledningen: «Bærekraftig utvikling kan ikke oppnås uten fred og sikkerhet, og fred og sikkerhet er truet uten bærekraftig utvikling.» Men militær forurensing er jo holdt utenom både Kyoto- og Paris-avtalen, og hemmelighold gjør forskning vanskelig.

Knut Arild, klarer du å vise en annen, fredskulturens, vei og gi oss fornyet tro på at demokratiske og diplomatiske løsninger er mulig? Vi er mange som heier på deg om dagen!

Ingeborg Breines
Breines er rådgiver, tidligere president i International PEACE Bureau og tidligere UNESCO-direktør.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte