I have seen nothing, I have seen all Regissør Yaser Kassab

Du får ikke fred selv om du er død


FLUKTEN FRA SYRIA: Yaser Kassab (31) sitter fast i en grå forstad i Sverige.

Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 2019-07-22
I have seen nothing, I have seen all
Regisør: Yaser Kassab
(Syria)

«[Og den nye filmen din] vil bli dømmende?»
«Nei, ikke egentlig.»
«Så hva er målet ditt?»
«Jeg tenkte bare at … Nå når vinneren vant …»
«Så lenge du spør hvorfor?, kritiserer du.»
«Er det et problem?»
«Det er ikke rasjonelt å kritisere.»
«Hva mener du?»
«Vi har ingen rett til å kritisere.»

Dette er samtalen filmskaperen og hovedkarakteren har med sin far i telefonen. Det kunne vært stemmen til en hvilken som helst syrer i telefonen med hvem det skulle være. Han sier «vinneren», for bare det å si «Assad» kan skaffe deg trøbbel. Slik ser fred ut i Syria.

Regjering, ikke regime. Etter mer enn 500 000 døde, 6 millioner flyktninger, 7 millioner internt fordrevne og kostnader for gjenoppbygging estimert til opp mot 300 milliarder dollar kan du fortsatt ikke skrive «Assad-regimet». I Roma, London, New York og andre vestlige mediesentre erstatter redaktører det med «Assad-regjeringen». For verden er Assad Syrias legitime president, men det er han sannelig ikke for syrerne, som enten er døde, har reist vekk eller er tause.

Fornektet de døde

De av oss som har opplevd krigen – og fortsatt gjør det i dag – kan iblant forveksle tilfeldige forbipasserende med venner som ble drept for mange år siden. Å snakke om Syria er ikke lett. Det har det aldri vært, for å være ærlig. For venstresiden – den venstresiden som skulle støtte den arabiske våren, den syriske revolusjonen og tiden etterpå – tok i stedet mer eller mindre åpent parti for Assad, en fiende av Israel og USA, og derfor en venn. I flere år overså venstresiden krigen fullstendig, inntil Russland kom inn med nådeløse luftangrep og propaganda-infanteri. Enhver som var imot Assad, ble beskyldt for å tilhøre Al Qaida. Også De hvite hjelmene, organisasjonen som med bare hender …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal