«Du er ikke homofil» 

Det er så absurd å sitte i en rettssal der noen er satt til å «sannsynliggjøre» sin homofile legning – og i veldig mange tilfeller ikke blir trodd.

Email: nina@skeivverden.no
Publisert: 2016-11-17

Midt i en av de mest hektiske periodene på jobben ble jeg kontaktet av «Javad». Jeg kjente ham fra før; vi hadde hatt flere samtaler om utfordringene som følger med livet som papirløs, homofil asylsøker.

Denne gangen var stemmen tyngre enn den pleide. Han var innlagt på sykehus, blodig og forslått. Hatkriminalitet, forklarte jeg ham etter at han hadde beskrevet hendelsesforløpet. Det er ikke lov, det er ikke greit. Dette må du anmelde, Javad.

Han gikk med på det, og jeg minnet ham sikkert ti ganger på at han skulle rapportere det inn som hatkriminalitet, slik at de skulle se på saken med den alvorligheten den besto av.

Så ringte telefonen. Han var på politistasjonen og ville gi beskjed om at han var arrestert; han skulle sendes til Trandum, deretter til Afghanistan. Han hadde utvisningsvedtak – altså var det han som var kriminell.

Hvordan kunne dette skje? Det var jo min feil, hva fikk meg til å tro at politiet ville ta hatkriminalitetssaken hans alvorlig?

Abonnement halvår kr 450

Jeg ble redd og sint. Jeg hadde rukket å bli glad i ham, han hadde blitt litt lillebror. Så alene som han virket i all elendigheten han måtte oppleve, fikk jeg behov for å gi ham omsorg og håp.

Absurd. Heldigvis ble han ikke sendt lenger enn til Trandum i første omgang. Selv om han måtte tilbringe jul og nyttår i fengsel, fikk han håp. Noen advokater kunne hjelpe til, de ville prøve saken for retten.

Det er så absurd å sitte i en rettssal hvor saksøker skal prøve å bevise – eller sannsynliggjøre, som det heter – sin homofile legning.

Jeg har vært borti det før – og så fort en persons seksuelle orientering blir en kasteball og gjenstand for spydige utvekslinger mellom slitne saksbehandlere, dommere og advokater, blir jeg fysisk dårlig. Jeg ble ekstra dårlig denne gangen. Jeg så for meg hvordan jeg ville håndtert samme situasjon, hva jeg ville sagt eller gjort for å sannsynliggjøre min skeivhet i en rettssak.

Fordi spørsmål om seksuell orientering ikke er «objektivt konstaterbare», vurderer de Javads generelle troverdighet.

Så fort en persons seksuelle orientering blir kasteball og gjenstand for spydige utvekslinger mellom slitne saksbehandlere, dommere og advokater, blir jeg fysisk dårlig.

Han har dummet seg skikkelig ut. Han løy da han kom til Norge, både om bakgrunn og årsaken til at han flyktet. Han løy fordi han var redd, og fordi han hadde fått noen råd fra …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.