Dropper globale skatter

Regjeringen vil likevel ikke innføre globale skatter. - Norge går fra spydspiss til etterdilter, sier Attac.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 22.06.2007
[politikk] Denne uka kom Erik Solheim med et svar det har knyttet seg store forventninger til. Forslaget om globale skatter var den direkte årsaken til opprettelsen av Attac i 1998, og står fortsatt sentralt i de globaliseringskritiske bevegelsene.

Soria Moria-erklæringen sier at Norge skal være et foregangsland på globale skatter. Fram til 1. mars i år satt Norge med presidentklubba i «Ledergruppa for globale finansieringsmekanismer», men regjeringa har konsekvent latt være å svare på hva Norge vil gjøre, til tross for gjentatte utfordringer.

Så, denne uka, kom svaret i form av et brev til Forum for Utvikling og Miljø.

– Dette er en fallitterklæring, her er det ikke noe nytt. I Soria Moria sier regjeringen at vi skal være en spydspiss på valutaskatt og flyskatt, men dette brevet indikerer at Norge går fra spydspiss til etterdilter, sier Marte Nilsen, leder i Attac.

I brevet skiver Solheim at dersom det opprettes en internasjonal arbeidsgruppe for valutaskatt, vil Norge delta.

– Det er jo det stikk motsatte av å være et foregangsland, sier Nilsen.

Ny Tid ringer Erik Solheim.

– Jeg er helt enig med Attac i at det burde vært større bevegelse internasjonalt for å innføre globale skatter, men det er det dessverre ikke. Der det faktisk er bevegelse nå, er på skatteparadiser, og der har Norge inntatt en lederrolle, og er blant annet i dialog med flere amerikanske senatorer, sier Solheim.

– Attac sier at Norge i henhold til Soria Moria bør gå foran, og ikke vente på en kritisk masse av andre land?

– Hvis Norge skulle innføre valutaskatt og flyskatt alene tviler jeg på at vi kommer noen vei, det er viktigere å gå i dialog med andre land, svarer Solheim.

Spørsmålet om globale skatter faller inn under både Utenriks- og Finansdepartementet, og Marte Nilsen tror Solheim må ha argumentert dårlig overfor Finansdepartementet.

– Jeg vil utfordre Solheim til å ta noen lynkurs i utviklingen innen solidaritetsavgifter med de rettroende økonomene i Finansdepartementet. Der står det ytterst labert til med kunnskapen om utviklingen som har skjedd innen feltet valutaskatt, sier Nilsen. Hun påpeker at det er store forskjeller på den typen valutaskatt det er snakk om nå, og de typene regulerende valutaskatt det har vært snakk om tidligere.

– Jeg er ikke uenig i at økonomer i finansdepartementet kunne hatt godt av et økonomikurs med Attac, men enn så lenge får Attac heller skyte på Kristin og meg, svarer Solheim i en humoristisk tone.

Hver dag omsettes 2000 milliarder dollar på valutamarkedet, det er en 120-dobling siden 1970-tallet.

– Det er bankene og valutaspekulanter som tjener mest på de enorme pengestrømmene som hver dag krysser landegrensene. Vi må få på plass globale mekanismer for omfordeling fra de som har vunnet på dette systemet til de som har tapt, sier Nilsen.

– I god sosialdemokratisk tradisjon?

– Ja, dette handler ikke primært om veldedighet, det handler om rettferdighet, om refordeling av verdier som skapes i den globale økonomien. Dette burde være lite kontroversielt for en rødgrønn regjering, avslutter Nilsen.

Kommentarer