Dropp oljeindustrien når du drar til Paris, Sundtoft!


Av: Johanne Houge og Lars Haltbrekken

Vi er på stø kurs mot en varmere verden. Dette var konklusjonen fra FN da de for kort tid siden la frem en oversikt over de utslippskuttene som 146 land vil forplikte seg til å gjøre under klimaforhandlingene i Paris i desember. Verden gjør for lite – og for sent.
Hvis vi ikke klarer å få på plass en enighet om større reduksjoner i utslippene, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden stige med godt over tre grader. Vi risikerer å sette i gang irreversible klimaendringer flere steder på kloden, som vil redusere matproduksjonen, øke hastigheten i utryddelsen av viktige planter og dyr, og føre til et økt havnivå som gjør mange steder ubeboelige. En rapport som ble lagt frem for litt siden, viste også at det er de fattige som leder an i klimakampen. Fattige land har lovet å kutte sine utslipp mer enn rike land har lovet.
For noen uker siden satt klima- og miljøminister Tine Sundtoft rett ved siden av sjefen for FNs klimaforhandlinger Christiana Figueres på Aftenpostens klimakonferanse. Da Figueres fikk spørsmål om det er rom for mer oljeboring i Arktis dersom vi skal begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader, svarte hun kontant nei.
Allikevel virker det som om Sundtoft ikke hørte hva FNs klimasjef sa. I et innlegg i Dagbladet 25. oktober argumenterer Sundtoft for en klimaavtale som gir rom for norsk oljevirksomhet stadig lenger nord – en avtale som er skreddersydd for olje- og gassnasjonen Norge.

Vil øke oljeletingen. Til grunn for klimaforhandlingene ligger to sentral …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte