Droner: Et lite stykke Norge

Terskelen for å drepe noen er mindre når man slipper å se den man tar livet av. Nye lekkasjer har avslørt brutaliteten i USAs droneprogram.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 12.11.2015

Militære droner – førerløse flymaskiner – har i økende grad blitt USAs foretrukne våpen i kampen mot mistenkte Al Qaida-medlemmer. I april publiserte Motherboard Radio dokumentarfilmen Dawn of the Killer Robots, der de intervjuer den pakistanske gutten Zubair Rehman. Han ble skadet i et amerikansk droneangrep, og beskriver selv hendelsesforløpet slik: «Plutselig så jeg en drone, og jeg hørte en lyd: ‘Dam, dam.’ Deretter så jeg to raketter komme mot oss. De slo ned rett foran oss, akkurat der bestemoren min sto. Senere fikk jeg vite at rakettene rev henne i filler.» Rehman beskriver også det vi vet er praksisen med å sende et nytt rakettangrep umiddelbart etter det første – noe som antakelig gjøres for å drepe de som kommer løpende for å hjelpe sårede. «Jeg løp alt jeg kunne for å komme meg vekk derfra,» forteller han. «Så hørte jeg det andre nedslaget: ’Dam, dam.’ Som et resultat av det andre angrepet ble ni barn skadet, og noen ble også martyrer.» Lillesøsteren Nabila forteller at hun ikke tør å forlate huset eller gå på skolen lenger. Hun er redd for amerikanske droneangrep. Samtidig begynner praksisen rundt den amerikanske dronekrigføringen å komme frem i lyset. Lovbrudd. I midten av oktober lanserte nettmagasinet The Intercept en reportasjeserie om den amerikanske bruken av droneangrep i Afghanistan, Jemen, Pakistan og Somalia. Serien reiser viktige moralske spørsmål, også for militærindustrien og militærmakten i Norge. Bakgrunnsmaterialet for reportasjeserien er hemmelige dokumenter som The Intercept har fått tilsendt fra en varsler med nær kjennskap til Obama-administrasjonens militære droneprogram. Magasinets journalist Jeremy Scahill fremhever det historisk nye i at det amerikanske militæret har begynt å ta livet av mistenkte motstandere utenom kamphandlinger. Helt siden Gerald Ford var president, har USAs militærstyrker hatt en stående ordre om ikke å begå utenomrettslige henrettelser av fiender. Obama har unngått problemet ved å redefinere droneangrepene med nytalen «målrettede likvideringer».

Norsk industri er tungt involvert i amerikanske droner.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer