Droner: Et lite stykke Norge

Terskelen for å drepe noen er mindre når man slipper å se den man tar livet av. Nye lekkasjer har avslørt brutaliteten i USAs droneprogram.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-11-12

Militære droner – førerløse flymaskiner – har i økende grad blitt USAs foretrukne våpen i kampen mot mistenkte Al Qaida-medlemmer. I april publiserte Motherboard Radio dokumentarfilmen Dawn of the Killer Robots, der de intervjuer den pakistanske gutten Zubair Rehman. Han ble skadet i et amerikansk droneangrep, og beskriver selv hendelsesforløpet slik: «Plutselig så jeg en drone, og jeg hørte en lyd: ‘Dam, dam.’ Deretter så jeg to raketter komme mot oss. De slo ned rett foran oss, akkurat der bestemoren min sto. Senere fikk jeg vite at rakettene rev henne i filler.» Rehman beskriver også det vi vet er praksisen med å sende et nytt rakettangrep umiddelbart etter det første – noe som antakelig gjøres for å drepe de som kommer løpende for å hjelpe sårede. «Jeg løp alt jeg kunne for å komme meg vekk derfra,» forteller han. «Så hørte jeg det andre nedslaget: ’Dam, dam.’ Som et resultat av det andre angrepet ble ni barn skadet, og noen ble også martyrer.» Lillesøsteren Nabila forteller at hun ikke tør å forlate huset eller gå på skolen lenger. Hun er redd for amerikanske droneangrep. Samtidig begynner praksisen rundt den amerikanske dronekrigføringen å komme frem i lyset. Lovbrudd. I midten av oktober lanserte nettmagasinet The Intercept en reportasjeserie om den amerikanske bruken av droneangrep i Afghanistan, Jemen, Pakistan og Somalia. Serien reiser viktige moralske spørsmål, også for militærindustrien og militærmakten i Norge. Bakgrunnsmaterialet for reportasjeserien er hemmelige dokumenter som The Intercept har fått tilsendt fra en varsler med nær kjennskap til Obama-administrasjonens militære droneprogram. Magasinets journalist Jeremy Scahill fremhever det historisk nye i at det amerikanske militæret har begynt å ta livet av mistenkte motstandere utenom kamphandlinger. Helt siden Gerald Ford var president, har USAs militærstyrker hatt en stående ordre om ikke å begå utenomrettslige henrettelser av fiender. Obama har unngått problemet ved å redefinere droneangrepene med nytalen «målrettede likvideringer».

Norsk industri er tungt involvert i amerikanske droner.

Offisielt skal disse likvideringene bare forekomme mot medlemmer av Al Qaida og deres samarbeidspartnere for å unngå nært forestående angrep mot USA. Men Scahill viser til at fremtredene amerikanske tjenestemenn har uttalt at man må bruke en «mer fleksibel» forståelse av …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.