Droneguden

Find Fix Finish Regi: Sylvain Cruiziat og Mila Zhluktenko. Tyskland

Find Fix Finish viser regissørens personlige oppfatninger av droneteknologien.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Find Fix Finish

Sylvain Cruiziat og Mila Zhluktenko

Tyskland

I vår fullstendig mediefikserte tid er det ikke noe ekstraordinært ved å bli fotografert. Men i noen tilfeller blir dette oppfattet på en ganske annen måte: Vi kjenner til den dype mistilliten hos folk fra visse urgamle kulturer, som nekter å la seg fotografere fordi det ofte knyttes til noe dødbringende.

Men i vår egen kultur, i en verden av avanserte observasjonssystemer, er det å bli betraktet slett ikke en nøytral tilstand. Å bli observert på «feil sted» kan lett føre til forfølgelse, tortur, og til og med død. Noen av oss husker kanskje at vi som barn hadde en naturlig, intuitiv motvilje mot at det ble gjort lydopptak av oss.

Innenfor moderne filmkultur er det kanskje mest imponerende verket som kombinerer det å spionere og det å drepe, Michael Powells Peeping Tom (1960), der hovedpersonen bruker filmkameraet sitt som mordvåpen.

Dødelig observasjon. Det teknofilosofiske grunnlaget når det gjelder forholdet mellom det å se og det å drepe, ble utviklet av den franske kulturteoretikeren Paul Virilio. Han kombinerte kompleksiteten i dette forholdet med to andre viktige problemer: den stadig voksende hastigheten i teknologiutviklingen, som hindrer mennesker i å innvirke på prosessene, og «informasjonsbomben» som et nytt dødelig middel til desorientering.

Observatøren er en slags gud som kan drepe hvem som helst, når som helst

Droneteknologien bringer alle disse dimensjonene til et teknisk klimaks. Dronene, som er usynlige for de observerte ofrene, følger sine menneskelige mål i uker og måneder, noen ganger til og med over år. Disse målene forblir uidentifiserte, navnløse subjekter for sine betraktere; de blir bare identifisert av et metadata-analysesystem, som klassifiserer dem som en potensiell trussel.

Den bemerkelsesverdige kortfilmen Find Fix Finish av Sylvain Cruiziat og Mila Zhluktenko ble nylig vist under den sveitsiske Visions du Réel-festivalen. Filmen fokuserer på det merkelige og perverse forholdet i high-tech-sektoren mellom observatøren og den som blir observert: Observatøren befinner seg i en ambivalent posisjon ved at han på den ene siden er en slags gud som kan drepe hvem som helst når som helst, og på den andre siden er avhengig av ordren om å handle, som kommer fra et sted lenger oppe i systemet.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.