Det ville pæretreet (Ahlat Agaci) Regissør Nuri Bilge Ceylan

Drømmer og dagligliv på landsbygda


TYRKISK FILM: Nuri Bilge Ceylan følger opp Cannes-vinneren Vintersøvn med et nytt drama om troverdige karakterer i dagligdagse situasjoner – uten at resultatet blir trivielt.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-05-03
Det ville pæretreet (Ahlat Agaci)

Nuri Bilge Ceylan (Tyrkia)

Den tyrkiske filmskaperen Nuri Bilge Ceylan har vunnet flere priser på filmfestivalen i Cannes, inkludert selveste Gullpalmen for sin forrige film Vintersøvn fra 2014. Det ville pæretreet deltok også i hovedkonkurransen på samme festival i år, riktignok uten å bli belønnet med noen pris.

I likhet med Vintersøvn er den nye filmen et drøyt tre timer langt drama fra den tyrkiske landsbygda, med mye dialog og relativt lite ytre handling. Dette er med andre ord ikke noen kommersiell kioskvelter, men en nyansert karakter- og relasjonsstudie som belønner den tålmodige tilskuer.


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=GGts8qQe8Fc

Forfatterambisjon.

Filmens hovedkarakter er den unge akademikeren Sinan (Dogu Demirkol), som vender tilbake til en liten kystby i Çanakkale-provinsen. Her skal han bo hos foreldrene i en overgangsfase etter endte studier. Ambisjonen er å bli forfatter, og han har allerede skrevet en essayistisk og til dels selvbiografisk roman han forsøker å få gitt ut. Trolig er dette grunnen til at han ikke tar sin forestående lærereksamen spesielt alvorlig, til tross for at dette yrket er prestisjefylt i Tyrkia. Han er dessuten i vernepliktig alder, og flere av hans studiekamerater har endt opp som soldater i militæret, der de bekjemper angivelige terrorister som sikreste vei til inntekt.

Denne gangen har filmskaperen oppført både Tsjekhov og
Dostojevskij som inspirasjonskilder.

Mye av dramaet dreier seg rundt Sinans forhold til faren, barneskolelæreren Idris (Murat Cemcir). Sinan innser tidlig at faren fortsatt sliter med spillavhengighet, og at han derfor står i gjeld til mange i landsbyen. I tillegg arbeider faren med å grave …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)