Drømmen om land og vann

– Vet du hva jeg drømte her forleden, spør Josef Sara, mens han pilker etter røye på isen langt inne på Finnmarksvidda. – Jeg drømte at et helikopter plutselig landet der borte og begynte å bore ned i jorda like ved huset mitt. Etter en stund så jeg at de begynte å pumpe opp noe […]
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 04.05.2005

– Vet du hva jeg drømte her forleden, spør Josef Sara, mens han pilker etter røye på isen langt inne på Finnmarksvidda.

– Jeg drømte at et helikopter plutselig landet der borte og begynte å bore ned i jorda like ved huset mitt. Etter en stund så jeg at de begynte å pumpe opp noe i en slange fra hullet. Jeg spurte dem hva det var, og de svarte olje. Jeg har aldri drømt slik før, sier Sara.

Thoralf Henriksen begynner å le.

– Du har begynt å drømme at du kommer til å finne olje som du kan utvinne, nå som våre rettigheter som samer snart blir slått fast gjennom Finnmarksloven, sier han, og ler enda høyere.

– Men drømmen sluttet ikke med det, innvender Sara:

– Den sluttet med at helikopteret fløy av gårde med oljen i en tank til Alta. Jeg har aldri drømt slik før, gjentar han.

De to samene blir tankefulle. Var drømmen heller et forvarsel om at ressurser kommer til å bli stjålet fra Sameland? Eller kanskje Finnmarksloven ikke kommer til å ende opp med en anerkjennelse av samenes rett til land og vann?

For på den andre siden av konfliktlinjen som nå har bygd seg opp i vårt nordligste fylke står tusenvis av finnmarkinger som har gitt sine navn til en underskriftskampanje hvis mål rett og slett er å stanse hele Finnmarksloven og det de oppfatter som en gigantisk privatisering.

Og i denne kryssilden – to uker før justiskomiteen avlegger sin innstilling, og enda noen flere uker før Stortinget skal avgjøre Finnmarks og samenes skjebne – foretok Ny Tid en rundreise i det noen kaller allmenningens, mens andre kaller samenes land.

Kommentarer